Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X bv aannemelijk moet maken dat aan de uitgaven tegenprestaties ten grondslag liggen en dat zij volledig ten behoeve van haar onderneming zijn gedaan. Hoewel het overgrote deel van de winstcorrecties terecht is, worden de vergrijpboetes vernietigd.
X bv en haar 100% dochter A bv handelen onder meer in juweliersartikelen, uurwerken, sieraden en mode-artikelen. De directeur-grootaandeelhouder van X bv woont in India, die tevens aandeelhouder is van aldaar en in de VS gevestigde bedrijven. Na een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat X bv aan haar Indiase zusterbedrijf structureel teveel kosten heeft betaald. Zo zouden de facturen onvoldoende zijn gespecificeerd. In geschil zijn de VPB-navorderingsaanslagen over 2009 t/m 2012, alsmede de vergrijpboetes van in totaal € 70.512.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X bv aannemelijk moet maken dat aan de uitgaven tegenprestaties ten grondslag liggen en dat zij volledig ten behoeve van haar onderneming zijn gedaan. X bv stelt vergeefs dat haar brutowinstpercentage acceptabel zou zijn en dat de winst van haar Indiase zusterbedrijf aldaar voldoende (25%) wordt belast. X bv slaagt uitsluitend in de op haar rustende bewijslast ten aanzien van de huurkosten van een showroom in India en interestkosten wegens niet-tijdige betaling van de facturen. De kosten die terecht door de inspecteur zijn gecorrigeerd, hebben betrekking op samples/monsters, uitbesteed werk voor inkoop nieuwe collectie, productiekaartjes en stickers; verpakkingskosten en koerierskosten. Hoewel het overgrote deel van de winstcorrecties terecht is, maakt de inspecteur niet aannemelijk dat deze uitgaven geen enkele economische realiteit hadden en dat X bv zich daarvan bewust was of redelijkerwijs bewust had moeten zijn toen zij de VPB-aangiften deed. De beroepen van X bv zijn deels gegrond.
Lees ook het thema Eigen vermogen versus vreemd vermogen in de vennootschapsbelasting
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.8
Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Holland
Editie: 28 maart