Het HvJ EU oordeelt dat het begrip ‘betaald internationaal vervoer' ook internationale chartervluchten ter voldoening aan de vraag van ondernemingen en particulieren omvat.
X houdt de aandelen in de Finse vennootschap A Oy. A Oy houdt 25% van de aandelen in C Oy, dat een belang van 78% heeft in B Oy. A Oy koopt in 2002 en 2004 straalvliegtuigen van het Franse Z, en wordt geregistreerd als eigenaar van de vliegtuigen. B Oy, die een internationale chartervluchtmaatschappij exploiteert, wordt geregistreerd als gebruiker van de vliegtuigen. Z merkt de verkopen in zijn btw-aangiften aan als intracommunautaire levering (icl). A Oy merkt de aankopen niet aan als icv's. Bij overeenkomst verleent A Oy aan B Oy het recht om de vliegtuigen voor eigen commerciële doeleinden te huren van A Oy. Uit een controle blijkt dat bijna uitsluitend aan X facturen zijn uitgereikt. De Finse fiscus legt btw-naheffingsaanslag aan A Oy op voor de icv van de vliegtuigen en stelt vast dat A Oy geen recht op aftrek van de btw heeft. De Finse rechter heeft prejudiciële vragen in deze zaak gesteld.
Het Hof van Justitie EU (HvJ EU) oordeelt dat het begrip ‘betaald internationaal vervoer' ook internationale chartervluchten ter voldoening aan de vraag van ondernemingen en particulieren omvat. Verder stelt het HvJ EU vast dat de btw-vrijstelling ook geldt voor de levering van een luchtvaartuig aan een ondernemer die zelf niet behoort tot de ‘luchtvaartmaatschappijen welke zich hoofdzakelijk toeleggen op het betaalde internationale vervoer'. Het luchtvaartuig moet dan wel worden gekocht om het uitsluitend door een dergelijke maatschappij te laten gebruiken. Dat de koper van het luchtvaartuig de kosten van het gebruik ervan in rekening brengt aan een particulier die zijn aandeelhouder is, acht het HvJ EU hierbij niet van belang. Ook is niet van belang dat de aandeelhouder het luchtvaartuig hoofdzakelijk gebruikt voor zijn eigen zakelijke en/of particuliere doeleinden, waarbij de luchtvaartmaatschappij het ook kan inzetten voor andere vluchten.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting
Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie
Editie: 8 november