Ook in gevallen dat voor een schijnzelfstandige geen premies voor pensioen én werknemersverzekeringen zijn afgedragen bestaat recht op pensioen en valt de werkende onder het toepassingsbereik van werknemersverzekeringen. Dit blijkt uit de brief van minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de invulling van eerdere toezeggingen tijdens het Commissiedebat ZZP.
Door de opheffing van het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid worden meer schijnzelfstandigen geherkwalificeerd tot werknemer. Het beginsel ‘geen premie, wel recht’ zorgt ervoor dat schijnzelfstandigen die onder de verplichtstelling vallen worden aangemeld als deelnemer. Doordat pensioenfondsen vergaande bevoegdheden hebben kunnen zij alsnog premies innen van werkgevers. Indien dit niet lukt komen de premies ten laste van het fondscollectief. Werkgevers die alsnog premie moeten betalen kunnen (niet in alle gevallen) een eventuele werknemersbijdrage verhalen op de werknemer.
Ook wanneer werkende schijnzelfstandigen geen premie hebben afgedragen vallen zij onder het toepassingsbereik van de werknemersverzekeringen en zijn zij dus verzekerd. Een naheffing voor de premies werknemersverzekeringen kan via loonheffingen hooguit met vijf jaar terugwerkende kracht worden opgelegd aan werkgevers. De mogelijkheden voor naheffing zijn nu beperkt vanwege het moratorium.
Naar aanleiding van de motie Rikkers-Oosterkamp (V-N 2024/45.24.19) is de website van de Belastingdienst aangepast zodat duidelijker is wanneer wel en geen sprake is van een dienstbetrekking. Drie andere moties over de inrichting van de handhaving worden nog uitgewerkt in het handhavingsplan 2025 dat op een later moment op de website van de Belastingdienst wordt gepubliceerd. Het eindoordeel van de uitvoeringstoets over het opheffen van het handhavingsmoratorium op 1 januari 2025 is dat het uitvoerbaar is. Bepaalde risico’s in de uitvoering moeten worden geaccepteerd.
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.80
Wet financiering sociale verzekeringen 59
Wet op de loonbelasting 1964 3
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Editie: 12 november
Informatiesoort: VN Vandaag