Een spoedwet die toeslagenouders verbiedt dwangsommen op te leggen is onwenselijk. Dit schrijft de staatssecretaris De Vries (Toeslagen en Douane) aan de Tweede Kamer. Ook geeft zij antwoord op de vraag wat het kader is op basis waarvan de Nederlandse regering inhoudelijk overlegt met de rechtelijke macht.

In het Tweede Kamerdebat van 23 mei 2023 over het eindverslag Ongekend Onrecht van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag vroeg het Kamerlid Omtzigt om meer uitleg over de overleggen die de regering voert met de rechtelijke macht.

Regelmatig vinden ketenoverleggen plaats in verschillende rechtsgebieden met partijen die bij zeer veel zaken betrokken zijn. Dit soort overleggen zijn bedoeld om bedrijfsmatige processen efficiënt en effectief te laten verlopen. Periodiek vinden er onder andere gesprekken plaats over doorlooptijden en werkvoorraden. Ook denkt de Rechtspraak mee over oplossingen voor knelpunten in regelgeving en beleid van de rijksoverheid.

Kamerlid Leijten (SP) merkte op dat er overleg is geweest met de rechtelijk macht over een spoedwet die het toeslagenouders onmogelijk maakt dwangsommen op te leggen. Het Kamerlid vroeg de staatssecretaris om uitleg.

Volgens de staatssecretaris is over de hele linie van de hersteloperatie gekeken naar versnellingsmaatregelen. In dit kader is ook een spoedwet geopperd die het ouders onmogelijk maakt dwangsommen op te leggen. Dit onorthodoxe idee is vrijwel direct als onwenselijk bestempeld en niet verder uitgewerkt.

Wetsartikelen:

Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen 1

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 5 september

Informatiesoort: VN Vandaag

233

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen