Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat ook het deel van het pensioen van X dat op basis van het Boon/Van Loon-arrest door de verzekeraar rechtstreeks aan zijn ex-echtgenote wordt uitbetaald, tot het belastbaar loon van X behoort.

X woont in het buitenland maar kwalificeert niet als buitenlands belastingplichtige. Hij ontvangt uit Nederland een ouderdomspensioen van Nationale Nederlanden. Een deel van het nettobedrag (na inhouding van loonheffing) wordt niet aan X, maar rechtstreeks aan zijn ex-partner (Y) betaald. X gaat in beroep tegen zijn aanslag IB 2017 en stelt dat niet het volledige bedrag aan pensioenuitkering bij hem in de heffing moet worden betrokken. Volgens X komt € 5106 rechtstreeks toe aan Y omdat Y in het kader van de echtscheiding een zelfstandig vermogensrecht heeft gekregen ten aanzien van het destijds opgebouwde pensioen. Genoemd bedrag dient volgens X in mindering te komen op zijn box 1 inkomen.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het aan Y uitbetaalde deel van het pensioen behoort tot het belastbaar loon van X. Uit een brief van Nationale Nederlanden volgt namelijk niet dat Y een zelfstandig vermogensrecht jegens Nationale Nederlanden heeft verkregen ten koste van de door X opgebouwde pensioenrechten. In de brief is alleen de waarde van het aan de ex-partner toekomende deel van de opgebouwde pensioenrechten en het daarbij behorende uitgestelde ouderdomspensioen berekend. Dit is het bedrag dat X vanaf de datum van pensionering aan Y is verschuldigd als pensioenverrekening op grond van het Boon/Van Loon-arrest. De rechtbank oordeelt dat X het gehele bedrag heeft genoten als pensioen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 7.2

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Editie: 20 juli

24

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen