Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën streeft ernaar om het onzekerheidsvereiste bij de giftenaftrek per 1 januari 2024 aan te passen. Dit schrijft Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij terugkomt op punten die aan de orde zijn geweest tijdens het plenaire debat over de Fiscale verzamelwet 2021 over giftenaftrek en ANBI’s.
Vijlbrief wil het onzekerheidsvereiste voor de periodieke gift anders vorm geven met behoud van het huidige karakter van de periodieke gift, namelijk een periodieke gift die berust op een notariële of onderhandse akte en voor minimaal vijf jaar wordt aangegaan. Dit lijkt alleen mogelijk als de periodieke gift wordt losgekoppeld van de periodieke uitkering. De periodieke gift moet een zelfstandige definitie krijgen. Vijlbrief streeft ernaar deze wetswijziging op te nemen in de Fiscale verzamelwet 2024. Met een nieuwe definitie vervalt in feite het onzekerheidsvereiste voor de periodieke gift. Wel blijft een minimale looptijd van vijf jaar gelden, waar alleen in specifieke gevallen van kan worden afgeweken.
Over de definitie van algemeen nut in relatie tot de grenzen voor ANBI’s vraagt Vijlbrief advies aan een commissie van deskundigen. De vraag aan de commissie is welke mogelijkheden er zijn, al dan niet door aanpassing van ANBI-regelgeving, om het algemeen nut karakter beter tot uitdrukking te laten komen. Daarbij moet vanzelfsprekend rekening worden gehouden met de uitvoerbaarheid door de Belastingdienst en de ANBI’s. Het resultaat van de verkenning naar de mogelijkheden voor verdere maatregelen en regelgeving voor de aanpak van conversiepraktijken, wordt aan het einde van het derde kwartaal 2021 verwacht.
De huidige wet- en regelgeving biedt adequate mogelijkheden om een crowdfundingplatform de ANBI-status te geven. Of een platform als ANBI kwalificeert hangt sterk af van de specifieke organisatie en werkwijze met betrekking tot de projecten die fondsen werven via het platform. Daarbij hanteert de Belastingdienst geen limitatief ‘afvinklijstje’ als toetsingskader. Onderzocht wordt op welke wijze meer handvatten kunnen worden aangereikt en hoe deze zo breed mogelijk kunnen worden gecommuniceerd.
Om het bestedingscriterium te verduidelijken worden momenteel, in overleg met de SBF, criteria geformuleerd voor algemeen nut investeringen. Dit is ook gaande op het punt van de omvang van reserves en in samenhang daarmee de (periodieke) waardering van vermogensbestanddelen. Verder informeert Vijlbrief de Kamer over de uitwerking van het amendement Lodders/Omtzigt over verplichte standaardformulieren voor grote ANBI’s en gaat hij in op het toezicht van de Belastingdienst op de 45.000 ANBI’s.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 1 juli
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel