Op Prinsjesdag is het Fiscaal pakket 2014 bij de Tweede Kamer ingediend. Het Fiscaal pakket bestaat uit vier wetsvoorstellen: het Belastingplan 2014, de Overige fiscale maatregelen 2014, het wetsvoorstel aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit en het wetsvoorstel wijziging percentage belasting- en invorderingsrente. Het wetsvoorstel maatregelen woningmarkt 2014 moet nog worden ingediend. Hieronder behandelen in hoofdlijnen wij het wetsvoorstel aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit. Tenzij anders aangegeven is de inwerkingtredingsdatum 1 januari 2014. Abonnees van Vakstudie Nieuws ontvangen eind volgende week een Bijzonder nummer van het tijdschrift waarin de wetsvoorstellen van aantekeningen zijn voorzien.
1. Versterking toezichtinstrumentarium toeslagen
- Verlenging beslistermijn vanwege extra controle bij verhoogd frauderisico. Het kabinet stelt voor de beslistermijn te verlengen tot 13 weken na indiening van de aanvraag met de mogelijkheid tot verlenging van de termijn met maximaal nog eens 13 weken. Voor het overgrote deel van de aanvragen waarbij geen sprake is van een verhoogd frauderisico zal in de praktijk de nu gebruikelijke beslistermijn gehanteerd blijven worden.
- Geen voorschot bij onvoldoende gegevens over de aanvrager. Een aanvraag die wordt ingediend door een persoon over wie onvoldoende informatie beschikbaar is, leidt in beginsel niet langer tot de verlening van een voorschot op de toeslag. Pas na validatie van de aanvraag aan de hand van naderhand bekend geworden informatie kan na afloop van het toeslagjaar, bij de definitieve toekenning, uitbetaling van de toeslag volgen, mits uiteraard vastgesteld wordt dat een recht op de toeslag bestaat. De aanvrager heeft wel de mogelijkheid om op het belastingkantoor met bewijsstukken te komen, om zo alsnog voor een voorschot in aanmerking te komen.
- Opschorting van uitbetaling bij twijfel over adres. De Belastingdienst krijgt bij twijfel over iemands adres de bevoegdheid aanvragen niet in behandeling te nemen, lopende betalingen te stoppen, voorlopige teruggaven en voorschotten op toeslagen te verminderen en definitieve aanslagen die een teruggaaf inhouden en definitieve toekenningen niet uit te betalen. Als de twijfel na verloop van vijf jaren nog altijd niet is weggenomen, vervalt het recht op uitbetaling geheel.
- Ontzegging van rechten en verkorting van de termijn om voor een voorschot in aanmerking te komen. Een voorschot op de toeslag blijft voortaan achterwege als de aanvrager in kwestie in de afgelopen vijf jaar een vergrijpboete op basis van de Awir of AWR opgelegd heeft gekregen die onherroepelijk is geworden, dan wel voor een soortgelijk vergrijp strafrechtelijk veroordeeld is. Deze maatregel zal op een later moment dan 1 januari 2014 in werking kunnen treden.
2. Versterking boete- en strafrechtinstrumentarium
- Uitbreiden reikwijdte bestuurlijke boete (toeslagen). Het kabinet stelt voor om ook plegers, uitlokkers en medeplichtigen onder het overtredersbegrip te begrijpen.
- Invoering van een vergrijpboete voor onjuiste aanvraag voorlopige teruggaaf of opzettelijk onjuist verzoek om herziening. Het gaat dan bijvoorbeeld om een belastingplichtige die hypotheekrente claimt terwijl hij geen eigen woning heeft. De voorgestelde boete kan alleen worden opgelegd als de belastingplichtige het initiatief neemt tot een voorlopige aanslag of tot een herziening.
- Strafbaar stellen opzettelijk niet betalen op aangifte, zodat daarvoor een gevangenisstraf geëist kan worden. Het kabinet wil de strafrechtelijke bepalingen in de AWR aanvullen.
3. Versterking invorderingsinstrumentarium
- Uitbreiden aansprakelijkheidsbepaling
- Verdere aanpassing maatregel verplicht gebruik één bankrekeningnummer. Het kabinet stelt een cessie- en verpandingsverbod voor. Het verbod is beperkt tot de inkomstenbelasting en financiële instellingen die cessie en verpanding gebruiken voor zekerheidsstelling zijn uitgezonderd van het verbod. Verder stelt het kabinet voor om met betrekking tot het ene bankrekeningnummer een uitzondering op te nemen voor de situatie dat sprake is van schuldhulpverlening.
- Uitbreiden inzet automatische nummerplaatherkenning naar Toeslagen
- Aanpak malafide uitzendondernemingen
Achtergrondstukken:
Zie ook:
- Prinsjesdag 2013: Wetsvoorstel wijziging percentage belasting- en invorderingsrente ingediend bij Tweede Kamer
- Prinsjesdag 2013: Belastingplan 2014 ingediend bij Tweede Kamer
- Prinsjesdag 2013: Overige fiscale maatregelen 2014 ingediend bij Tweede Kamer
- Prinsjesdag 2013: Maatregelen woningmarkt 2014
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Invordering
Dossiers: Prinsjesdag 2013
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 17 september