De staatssecretaris van Financiën heeft op 21 september 2021 het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en de Invorderingswet 1990 tot invoering van schrijnende gevallen (Wet delegatiebepalingen tegemoetkoming schrijnende gevallen) bij de Tweede Kamer ingediend. Het is de bedoeling dat de ingediende voorstellen met ingang van 1 januari 2022 in werking treden.
Om de schrijnende gevolgen van onterecht handelen of nalaten van de Belastingdienst op te kunnen lossen of ten minste te verzachten, kan het gepast zijn om een tegemoetkoming te bieden. Het kabinet vindt dat de bestaande wettelijke instrumenten niet volstaan.
Op grond van het ingediende wetsvoorstel kunnen bij algemene maatregel van bestuur (amvb) gevallen worden aangewezen die voor een tegemoetkoming in aanmerking komen. Daarnaast voorziet het wetsvoorstel ook in een delegatiegrondslag om regels te stellen voor het uitwisselen van gegevens die van belang kunnen zijn voor de toekenning van de tegemoetkoming.
Op dit moment is nog niet volledig bekend waarvoor de delegatiebepaling ingezet zal worden. Daarom is het volgens de staatssecretaris noodzakelijk dat de voorgestelde maatregel relatief ruim van opzet is. De voorgestelde delegatiebepaling geeft niet zelf aan wanneer sprake is van onbillijkheden van overwegende aard. Dat wordt immers uitgewerkt in de amvb.
Naast een dergelijke invulling komen in de amvb ook formele aspecten te staan, zoals een termijn waarbinnen een verzoek om een tegemoetkoming moet worden gedaan.
Het kabinet stelt voor om via dit wetsvoorstel twee delegatiebepalingen op te nemen, namelijk in de Algemene wet inzake rijksbelastingen en de Invorderingswet 1990. Het kabinet kiest met de voorgestelde maatregel voor een instrument dat naast de bestaande wettelijke instrumenten komt te staan. De burger krijgt hiermee een extra mogelijkheid. Tegemoetkoming blijft echter achterwege voor zover op andere wijze in een tegemoetkoming of vergoeding ter zake van de onbillijkheden van overwegende aard is of wordt voorzien.
-------------
Wetsvoorstel inclusief memorie van toelichting
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Invordering, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Dossiers: Prinsjesdag 2021
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 22 september
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief