Het kabinet heeft gereageerd op het eindrapport en advies van de Adviescommissie Uitvoering Toeslagen (commissie Donner), op het onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR) naar de vergelijkbaarheid van Toeslaggerelateerde CAF-zaken met de CAF 11-zaak en het Zwartboek samengesteld door de leden van de fractie SP, BoiNK en de Bond van Belastingbetalers.

Het kabinet neemt de door de commissie Donner voorgestelde werkwijze volledig over. Ouders die aan dezelfde criteria voldoen als de ouders uit de CAF 11-zaak kunnen eventueel ook een compensatie ontvangen, zie ook ons nieuwsbericht hierover op TaxLive. Er komt een herzieningsregeling voor besluiten van minder dan 5 jaar geleden en een reparatie van oudere besluiten op basis van de hardheidsregeling. In beide gevallen krijgt de ouder datgene waarop hij of zij op basis van de huidige jurisprudentie recht heeft. Ouders krijgen daarbij niet meer terug dan is teruggevorderd. Er wordt ook rekening gehouden met geheven invorderingsrente.

Het is voor Toeslagen niet uitvoerbaar om bij alle in het verleden toegekende kinderopvangtoeslagen waarbij nihil-stelling heeft plaatsgevonden zelf na te gaan of reparatie moet plaatsvinden. Daarom wordt er een laagdrempelige, toegankelijke voorziening getroffen in de vorm van een internet-loket, maar ook fysieke loketten. Deze loketten moeten voor de zomer gereed zijn. Het streven is zo veel mogelijk ouders die in aanmerking komen voor reparatie deze in 2021 uit te keren.

Ten aanzien van de dwanginvordering van toeslagschulden die is gestopt voor een aantal groepen ouders worden deze ouders per brief geïnformeerd over wat de genomen maatregelen betekenen voor hun persoonlijke situatie. De pauzeknop blijft gelden totdat de Belastingdienst contact heeft opgenomen met de betreffende ouders.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 maart

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen