Inwoners van Nederland met een Duits socialezekerheidspensioen (SZ-pensioen) van € 15.000 of minder ervaren door het nieuwe belastingverdrag met Duitsland een inkomensachteruitgang ten opzichte van de situatie onder het oude verdrag uit 1959. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën ziet echter geen aanleiding een unilaterale vrijstelling te verlenen, waarbij in beide landen geen belasting zou worden geheven over dat pensioen.

Vijlbrief reageert hiermee op een zwartboek waarin aandacht is gevraagd voor deze belastingplichtigen. Het pensioenartikel van het Verdrag uit 2012 wijst het heffingsrecht over pensioenen, lijfrenten en socialezekerheidsuitkeringen (SZ-uitkeringen) toe aan de woonstaat van de ontvanger, indien de uit de andere staat ontvangen pensioen-, lijfrente- en SZ-uitkeringen tezamen € 15.000 of minder per kalenderjaar bedragen. Onder het oude Verdrag was het heffingsrecht over SZ-pensioenen aan Duitsland toegewezen. Inwoners met een klein pensioen uit het andere land hoeven alleen in het woonland aangifte te doen, waardoor de administratieve lasten worden beperkt. Bovendien is de belastingdruk voor inwoners van Nederland met een dergelijk Duits pensioen niet anders dan voor inwoners van Nederland die een gelijk bedrag aan Nederlands pensioen ontvangen.

Wetsartikelen:

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen 17

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 oktober

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen