De Staatssecretaris van Financiën beantwoordt vragen over het onderzoek van het CPB “Eenverdieners onder druk”. Hij erkent dat de belastingdruk op huishoudniveau bij een gelijk huishoudinkomen hoger is voor een eenverdienershuishouden dan voor een tweeverdienershuishouden.

De Staatssecretaris van Financiën antwoordt op vragen van het Tweede Kamerlid Bruins over het onderzoek van het CPB “Eenverdieners onder druk”. Volgens het CBP verkent het verschil in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners met kinderen de grenzen van doelmatigheid. De staatssecretaris erkent dat de belastingdruk op huishoudniveau bij een gelijk huishoudinkomen hoger is voor een eenverdienershuishouden dan voor een tweeverdienershuishouden. Dit is het gevolg van de combinatie van belastingheffing op het niveau van het individu en de progressiviteit van het belastingstelsel. Hierdoor wordt een huishoudinkomen dat door twee personen wordt verdiend tegen een lager (marginaal) tarief belast dan hetzelfde inkomen dat door slechts één persoon wordt verdiend. Belastingheffing op het individueel inkomen heeft als doel de emancipatie, economische zelfstandigheid en arbeidsparticipatie te bevorderen.

Volgens het CPB neemt de belastingdruk tussen eenverdieners en tweeverdieners in de toekomst toe. De staatssecretaris reageert daarop met de stelling dat dit kabinet voor wat betreft individuele huishoudens, voor het eerst sinds jaren, maatregelen neemt die de (gemiddelde) belastingdruk van eenverdieners verlagen. Zo profiteren eenverdieners van de invoering van het tweeschijvenstelsel en hebben zij profijt van het verhogen van de afbouwgrens in het kindgebonden budget voor paren en het verhogen van de zorgtoeslag voor paren. De maatregelen van het kabinet zorgen ervoor dat eenverdieners er in doorsnee evenveel in koopkracht op vooruit gaan als tweeverdieners.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingrecht algemeen

Editie: 2 mei

Focus: Focus

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen