De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Klaver en Merkies over het bericht "Wiebes boos om Braziliaanse belastingactie tegen Nederland".

De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Klaver en Merkies over het bericht "Wiebes boos om Braziliaanse belastingactie tegen Nederland".

Brazilië vindt dat Nederland een preferentieel belastingregime kent voor houdstermaatschappijen zonder substantiële activiteiten en heeft Nederland daarom op de grijze lijst geplaatst. De staatssecretaris vindt die plaatsing op de grijze lijst onterecht. Hij wil dat Nederland zo snel mogelijk van die grijze lijst verwijderd wordt. Hij merkt op dat die plaatsing geen gevolgen heeft voor het toepassen van de deelnemingsvrijstelling. Wel kan die plaatsing gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die zakendoen in Brazilië en voor Braziliaanse bedrijven die in of via Nederland investeren. Die bedrijven worden dan geconfronteerd met maatregelen die (kunnen) leiden tot een hogere belastingdruk in Brazilië.

Tussen 2006 en 2008 heeft er overleg plaatsgehad tussen Nederland en Brazilië over herziening van het belastingverdrag. Sinds 2008 liggen die onderhandelingen stil ondanks herhaaldelijke pogingen van Nederland in de jaren daarna om die weer op te starten. Nederland streeft al enige jaren naar het opnemen van anti-misbruikbepalingen in verdragen. M.b.t. Brazilië heeft Nederland zich daar reeds vanaf 2006 voor ingezet.

Naast Brazilië zijn er de staatssecretaris geen landen bekend die Nederland bestempelen als een land met een preferentieel belastingregime. Ook in het kader van het BEPS-project is Nederland niet als zodanig genoemd.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 9 maart

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen