De Staatssecretaris van Financiën reageert op vragen en opmerkingen van de Tweede Kamer naar aanleiding van het FATCA-overleg van 20 december 2016.

De Staatssecretaris van Financiën heeft gereageerd op de vragen en opmerkingen van de Tweede Kamer over zijn brief van 11 april 2017 (V-N 2017/21.8) naar aanleiding van het FATCA-overleg van 20 december 2016. Hij deelt onder meer mee dat onder het Trumpbestuur een brede discussie plaatsvindt over een herziening van het Amerikaanse fiscale stelsel. Daarbij staat ook de FATCA-wetgeving ter discussie in het Amerikaanse Congres. In een brief van 3 april 2017 stellen Senator Paul en Afgevaardigde Meadows voor om de Amerikaanse FATCA-wetgeving in te trekken in het kader van een bredere fiscale stelselherziening. Senator Paul en Afgevaardigde Meadows vragen daarnaast ook om een onderzoek naar FATCA. Gedurende dit onderzoek zouden geen Amerikaanse sancties moeten worden opgelegd aan buitenlandse financiële instellingen. Ook vragen zij de IRS om alle onderzoeken naar individuele belastingplichtigen op te schorten. US Treasury heeft aan de staatssecretaris medegedeeld dat er op dit moment een reactie wordt voorbereid op het initiatief van Senator Paul en Afgevaardigde Meadows. Deze reactie zal worden gedeeld op het moment dat deze wordt verstuurd naar Senator Paul en Afgevaardigde Meadows. Nederland zal via de ambassade in Washington de belangen van Nederlandse burgers en bedrijven naar voren blijven brengen.

Verder deelt de staatssecretaris mee dat de onderhandelingen over het bilaterale belastingverdrag met de Verenigde Staten gestart zijn maar dat hij vanwege de ontwikkelingen na de presidentsopvolging op dit moment geen uitspraak kan doen over het verder tijdpad van de onderhandelingen.

Voor wat betreft de signalen dat de Verenigde Staten mogelijk Nederlandse sociale zekerheidsuitkeringen in strijd met het belastingverdrag in de belastingprocedure hebben betrokken, stelt de staatssecretaris dat het ministerie, ook na expliciet navragen, geen signalen heeft ontvangen dat de Amerikaanse uitleg van de relevante bepalingen in het belastingverdrag anders is. Volgens hem is het echter niet uit te sluiten dat in individuele gevallen het belastingverdrag verkeerd is uitgelegd maar aan hem zijn geen individuele gevallen bekend waarbij dit is gebeurd.

[Nieuwsbron][Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 14 juli

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen