Het Tweede Kamerlid Maatoug (GroenLinks) heeft de staatssecretaris opheldering gevraagd over hoe de invulling van de MKB-enveloppe tot stand is gekomen. Het gaat daarbij specifiek om de wijze waarop het LIV (lage inkomensvoordeel) in het pakket terecht is gekomen. Het Tweede Kamerlid Nijboer (PvdA) stelde eerder soortgelijke vragen. De bewindsman heeft hierop geantwoord. Het kabinet heeft in de Miljoennota 2023 een pakket aan maatregelen aangekondigd voor het MKB. Na Prinsjesdag is contact geweest met de sociale partners – in dit geval MKB-NL en VNO-NCW – om het pakket te herijken. Naar aanleiding van gesprekken met MKB-NL en VNO-NCW heeft het kabinet besloten om de invulling van het pakket aan maatregelen aan te passen. Onderdeel van de gesprekken met MKB-NL en VNO-NCW is het verhogen van het budget van het LIV in 2023 en 2024. Zij gaven aan een voorkeur te hebben voor het verhogen van het LIV, omdat hier een deel van de kostenstijging van het hogere minimumloon gemitigeerd kon worden. Ook gaven zij aan dat zij om die reden op korte termijn een voorkeur te hebben voor verhoging van het LIV ten opzichte van een lagere Aof-premie voor kleine werkgevers.
Gerelateerde artikelen
Beljaarts: ondernemers ontzien bij rekening Voorjaarsnota 2025
Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor alle ondernemers, van de bakker op de hoek tot aan de allergrootste bedrijven. Daar waar voorheen regelmatig werd gekeken naar het verhogen van lasten voor ondernemers, kiest dit kabinet in de Voorjaarsnota 2025 voor een evenwichtigere verdeling, aldus minister Beljaarts van Economische Zaken.
Fiscale maatregelen Voorjaarsnota 2025
Minister Heinen van Financiën heeft de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieraan ontlenen wij de volgende fiscale maatregelen.
Normbedrag gebruikelijkloonregeling is redelijk en niet willekeurig
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de gebruikelijk loonregeling van toepassing is en de bewijslast wordt omgekeerd omdat X geen aangifte IB/PVV heeft ingediend.
Kennisgroepstandpunt: vervreemdingsverlies aandelen voor bad-leaver kwalificeert als negatief loon
Een bad-leaver mag een eventueel vervreemdingsverlies ontstaan door een verplichte verkoop van aandelen aan de voormalige werkgever aanmerken als negatief loon. Dat stelt de Kennisgroep loonheffing algemeen in een gepubliceerd standpunt.
Thuiswerkregeling voor grenswerkers in belastingverdrag Nederland-Duitsland
Het belastingverdrag Nederland-Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Dit hebben Nederland en Duitsland op 14 april 2025 afgesproken.
Fiscus: geen verlies toeslagen door achterstallig loon medewerkers sociale werkplaats
De gemeente Rotterdam heeft een afspraak gemaakt met de Belastingdienst voor medewerkers van een sociale werkplaats die jarenlang onderbetaald werden. Zij ontvangen straks alsnog achterstallige loon, zonder dat dit ten koste gaat van hun toeslagen. Dat meldt het AD.
Ook Hoge Raad vindt schoonmaken via app Helpling uitzendwerk
Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, waren feitelijk uitzendkrachten. Dat oordeelt de Hoge Raad in een langlopende zaak over de positie van schoonmakers in de platformeconomie.
Bezwaar tegen inhouding loonheffingen niet-ontvankelijk
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het bezwaar van X tegen de inhouding van loonheffingen over september 2023 terecht niet-ontvankelijk is verklaard. Het bezwaar tegen de inhouding over oktober en november 2023 is ongegrond.