De melding van mogelijk agressieve grensoverschrijdende fiscale planningsconstructies moet bijdragen aan de inspanningen een eerlijk belastingklimaat op de interne markt te scheppen. Er is een lijst samengesteld van de kenmerken en elementen van transacties die een sterke aanwijzing voor belastingontwijking of belastingmisbruik vormen. Deze aanwijzingen worden “wezenskenmerken” genoemd. Een dergelijk wezenskenmerk is bijvoorbeeld een vennootschapsbelastingtarief van nul of bijna-nul.
Inhoudsopgave van deze editie
Navordering in verband met afkoop van partneralimentatie
Rechtbank Den Haag oordeelt dat sprake is van afkoop van partneralimentatie. X heeft in 2009 haar recht op partneralimentatie prijsgegeven voor een verbintenis van een geheel andere inhoud, namelijk een lening waarmee zij de band met haar ex-echtgenoot v.w.b. de partneralimentatie heeft verbroken.
Redelijke schatting na vierde opvolgend aangifteverzuim
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de ambtshalve IB/Zvw-aanslagen berusten op een redelijke schatting. Bij het vaststellen van de aanslagen is namelijk acht geslagen op de loongegevens en de banksaldi van mevrouw X en op de onroerende zaken waarvan zij de eigendom heeft.
Ombudsman ziet ruimte voor coulancerente bij vertraagde achterwaartse verliesverrekening
De Nationale ombudsman oordeelt dat bij vertraagde achterwaartse verliesverrekening soms recht bestaat op coulancerente.
Gerelateerde artikelen
Bulgarije komt volgens A-G terugvorderingsverplichting staatssteun na bij ruil bosgronden
Advocaat-generaal Rantos concludeert dat de EC niet aantoont dat Bulgarije de verplichtingen niet is nagekomen die op haar rusten in verband met de terugvordering van staatssteun met betrekking tot de ruil van bosgronden.
Aftrek specifieke zorgkosten terecht geweigerd (art. 81 Wet RO)
Volgens Hof Amsterdam bestaat geen recht op aftrek van specifieke zorgkosten. De weigering daarvan levert geen strijd op met het gelijkheidsbeginsel en het recht op leven. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Reuters: Italië eist honderden miljoenen aan btw van techconcerns
Italië eist honderden miljoenen euro's van internetbedrijven Meta, X en Linkedin die het land zou zijn misgelopen aan btw, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De Italiaanse belastingdienst zou de claim in een laatste formele stap hebben gepresenteerd aan de drie Amerikaanse techbedrijven.
Btw-fraude bij vereenvoudigde douaneprocedures voor invoer
De financiële belangen van de EU worden onvoldoende beschermd bij de vereenvoudigde douaneprocedures voor invoer. Dit staat in een rapport van de Europese Rekenkamer.
Richtlijn met BTW-regels voor het digitale tijdperk (ViDA) gepubliceerd in Publicatieblad EU
De Richtlijn met de BTW-regels voor het digitale tijdperk (ViDA) is gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De wijzigingen treden op 15 april 2025 in werking. Er zijn meerdere momenten aangewezen waarop de lidstaten de bepalingen moeten toepassen.
Stijging aantal afgeronde zaken bij Europese rechters
Zowel bij het Europese Hof van Justitie als bij het Gerecht van de EU is er een stijging te zien van het aantal afgehandelde zaken in 2024. Vorig jaar zijn er bij het Hof 863 zaken afgerond, een toename van 10 procent ten opzichte van 2023, en bij het Gerecht 922 zaken (een stijging van 2 procent). Dat meldt de Europese rechtspraaksite Curia.
Letse COVID-steun volgens A-G HvJ EU tijdig toegekend na gerechtelijke procedure
Advocaat-generaal Rantos concludeert dat de Letse COVID-steun moet worden geacht te zijn ‘toegekend’ aan Toode op de datum waarop de Belastingdienst heeft geweigerd deze steun aan Toode toe te kennen.