Onder voorzitterschap van de heer dr. B. Ter Haar. Dit staat in een omvangrijke brief van de Staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer.
Het is de bedoeling om de belastingheffing over winsten van multinationals eerlijker te maken, terwijl Nederland aantrekkelijk blijft voor Nederlandse hoofdkantoren. Het op 15 april 2020 uitgebrachte rapport van de Adviescommissie bevat volgens het kabinet een aantal belangrijke aanknopingspunten voor een robuuster stelsel van belastingheffing van multinationals. Het kabinet wil per 1 januari 2022 twee belangrijke maatregelen in werking laten treden.
Met de eerste maatregel wordt de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting boven een bedrag van € 1 miljoen beperkt tot maximaal 50% van de belastbare winst in combinatie met een onbeperkte voorwaartse verliesverrekeningstermijn.
Met de tweede maatregel, die in het voorjaar van 2021 in een afzonderlijk wetsvoorstel aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden, wordt het arm’s-lengthbeginsel effectief niet langer toegepast indien dit leidt tot een verlaging van de belastbare winst in Nederland (ook wel aangeduid met informeel kapitaal), voor zover het andere land dat bij de transactie betrokken is de corresponderende correctie niet of voor een lager bedrag in haar belastinggrondslag betrekt.
Op dit moment wordt onderzocht of het mogelijk is per 2022 met regelgeving te komen die voorziet in een informatie-uitwisselingsmogelijkheid met het buitenland voor doorstroomvennootschappen (doorstroom van dividenden) die over onvoldoende substance beschikken.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 17 september