Hof Den Haag oordeelt dat een schorsing van een kenteken niet automatisch doorloopt. De onjuiste voorlichting van zijn buurman, dat een schorsing voor onbepaalde tijd doorloopt, komt voor rekening en risico van X is en levert geen overmacht op. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
X is houder van een Volvo S80. X verblijft jarenlang in een penitentiaire inrichting. In verband hiermee is het kenteken vanaf 6 februari 2015 t/m 5 februari 2016 geschorst. X ontvangt naheffingsaanslagen MRB, alsmede de verzuimboeten en de rekening motorrijtuigenbelasting over de periode 12 juli 2020 - 11 juli 2021. In hoger beroep is in geschil of de rekening terecht is verzonden en de naheffingsaanslagen terecht zijn opgelegd, en de rekening en de naheffingsaanslagen bij bezwaar terecht in stand zijn gebleven.
Hof Den Haag (V-N 2024/38.16.13) oordeelt dat een schorsing van een kenteken niet automatisch doorloopt. De onjuiste voorlichting van zijn buurman, dat een schorsing voor onbepaalde tijd doorloopt, komt voor rekening en risico van X is en levert geen overmacht op. Op de website van de RDW staat duidelijk dat een schorsing tijdelijk is. De inspecteur heeft de onderhavige aanslagen terecht verstuurd naar het destijds bij hem bekende adres. De rechtbank had het beroep inzake de MRB-rekening ongegrond in plaats van niet-ontvankelijk moeten verklaren. Vernietiging van de uitspraak wegens een misslag in het dictum hoeft slechts als hiermee de belangen van X worden gediend. Het hoger beroep van X is ongegrond. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 26
Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 7
Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 6
Instantie: Hoge Raad
Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Strafrecht
Editie: 11 oktober
Informatiesoort: VN Vandaag