Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de MRB-schorsingsregeling een fiscale begunstigende regeling is. De keuze van X om ondanks verwarring over de schorsingsvoorwaarden niet te bellen met de BelastingTelefoon Auto moet voor zijn rekening blijven.
X is houder van een kampeerauto, waarvan het kenteken vanaf 21 september 2021 is geschorst. Desondanks wordt op 19 oktober 2021 gebruik van de openbare weg geconstateerd. Rechtbank Gelderland handhaaft de MRB-naheffingsaanslag en de verzuimboete. Volgens de inspecteur volgt uit de wet dat een schorsing als beëindigd wordt beschouwd met ingang van de laatste dag van het tijdvak waarin gebruik van de weg is gemaakt. X stelt echter dat hem niet kan worden verweten dat hij het kenteken opnieuw moest schorsen om opnieuw in aanmerking te komen voor de schorsingsregeling. Het kenteken stond immers nog als geschorst geregistreerd bij de RDW. In hoger beroep zijn de verzuimboete en de hoogte van de MRB in geschil.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat in eerste aanleg ook de voldoening voor 4 januari 2022 tot en met 4 april 2022 in geschil was en dat de rechtbank zich hierover ten onrechte niet heeft uitgelaten. Het hoger beroep is reeds in zoverre gegrond. In de vooraankondiging van de naheffingsaanslag op 13 januari 2022 staat duidelijk dat X kan bellen met de BelastingTelefoon Auto als er nog vragen zijn. Door dit niet te doen in samenhang met het feit dat de schorsingsregeling een fiscale begunstigende regeling is, blijven de gevolgen van deze keuze voor X. Conform het uiteindelijke standpunt van de inspecteur wordt de boete conform het nieuwe Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst van 22 juni 2023 (V-N 2023/31.18) gematigd.
Wetsartikelen:
Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 34
Algemene wet inzake rijksbelastingen 67c
Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 37
Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden
Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Editie: 16 augustus
Informatiesoort: VN Vandaag