Rechtbank Gelderland oordeelt dat de SPF fiscaal transparant is omdat vader kan blijven beschikken over het vermogen van de SPF als ware het zijn eigen vermogen.

In december 2009 ontvangt X een schenking uit een SPF van ruim € 1,4 miljoen. De SPF is in januari 2005 in opdracht van de vader van X naar Curaçaos recht opgericht en is aldaar gevestigd. Bij oprichting van de SPF verklaart de vader dat het vermogen van de SPF afkomstig is van hem en dat hij de UBO is. De vader vrijwaart de bestuurder van alle claims, vorderingen, verplichtingen, uitgaven, verliezen en schades van welke aard dan ook en verklaart de bestuurder te beschermen tegen aansprakelijkheid voor schulden van de SPF. Bovendien blijkt uit een verklaring van de bank dat vader de beschikkingsmacht over het vermogen van de SPF heeft behouden. De inspecteur nodigt X in november 2016 uit tot het doen van aangifte schenkbelasting. X dient in januari 2017 een nihilaangifte in. De inspecteur neemt het standpunt in dat de SPF in fiscale zin als transparant moet worden aangemerkt en dat de schenking aan X is afkomstig van vader. De inspecteur legt X een aanslag schenkbelasting op. X gaat in beroep.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat vader is blijven beschikken over het vermogen van de SPF als ware het zijn eigen vermogen, ondanks dat de bestuurder van de SPF een derde is. In dat geval is de SPF fiscaal transparant en moet het vermogen van de SPF voor fiscale doeleinden worden behandeld als ware het vermogen van de natuurlijke persoon zelf. Het beroep tegen de aanslag schenkbelasting is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 2

Successiewet 1956 1

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Schenk- en erfbelasting, Belastingen overzeese Rijksdelen

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 15 maart

113

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen