Rechtbank Gelderland oordeelt dat X voor de verkrijging van de aandelen I bv overdrachtsbelasting is verschuldigd. Uit de wetsgeschiedenis valt namelijk af te leiden dat de vrijstelling alleen is bedoeld voor de overgang van vermogen van de splitsende rechtspersoon naar de verkrijgende rechtspersoon.
E bv is opgericht door Q. De aandelen in het kapitaal van E bv zijn in bezit van stichting F. E bv en haar dochtervennootschappen kwalificeren als een onroerende zaakrechtspersoon (OZR). Na het overlijden van Q gaan de certificaten krachtens erfrecht over op zijn kinderen. G verkrijgt 24,8% van de certificaten en belanghebbende, X, en D ieder 37,6%. De kinderen willen het vermogen van E bv splitsen. Op 17 juni 2014 komt de splitsing tot stand waarbij H bv en I bv het vermogen van E bv verkrijgen. De aandelen in H bv worden uitgereikt aan G en de aandelen in I bv aan X en D. Door de splitsing wijzigt de gerechtigdheid tot de onroerende zaken van E bv. In geschil is of de splitsingsvrijstelling van toepassing is op de verkrijging door X van de aandelen in I bv.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat X voor de verkrijging van de aandelen I bv overdrachtsbelasting is verschuldigd. De rechtbank overweegt daarbij dat de tekst van art. 5c Uitv. besl. BRV weliswaar voor meerdere uitleg vatbaar is, maar dat uit de wetsgeschiedenis valt af te leiden dat de vrijstelling alleen is bedoeld voor de overgang van vermogen van de splitsende rechtspersoon naar de verkrijgende rechtspersoon. Volgens de rechtbank is een ruimere uitleg, waarbij ook de uitgifte van de aandelen in verband met de splitsing onder de reikwijdte van vrijstelling valt, niet beoogd. Wel is de heffing op grond van beleid van de staatssecretaris beperkt tot de uitbreiding van X in het belang bij de onroerende zaken van E bv. Het beroep is ongegrond.
Lees ook het thema De levering van een bouwterrein: btw of overdrachtsbelasting?
Wetsartikelen:
Wet op belastingen van rechtsverkeer 15
Wet op belastingen van rechtsverkeer 4
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer
Instantie: Rechtbank Gelderland
Editie: 8 mei
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief