Het kabinet vindt de invoering van een grensoverschrijdende fiscale eenheid met toepassing van de objectvrijstelling voor buitenlandse ondernemingswinsten geen reële optie omdat dat de uitholling van de Nederlandse belastinggrondslag door internationaal opererende bedrijven zal vergemakkelijken.

De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Mulder over de verenigbaarheid van het Nederlandse fiscale-eenheidsregime met de uit het EU-recht voortvloeiende vrijheid van vestiging. Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 22 februari 2018 daarover heeft het kabinet spoedmaatregelen genomen met terugwerkende kracht tot 25 oktober 2017. De staatssecretaris deelt mede dat de bescherming van de Nederlandse belastinggrondslag de voornaamste reden was om de spoedmaatregelen in te voeren.

Het kabinet is zich ervan bewust dat met de gekozen spoedreparatiemaatregelen in beginsel elke bestaande fiscale eenheid na zal moeten gaan of de spoedreparatiemaatregelen gevolgen hebben. Dit nadeel weegt volgens het kabinet op tegen het voorkomen van het onbedoelde voordeel dat internationaal opererende bedrijven met structuren die sterk gericht zijn op taxplanning zouden kunnen behalen zonder de spoedreparatiemaatregelen en de budgettaire gevolgen daarvan.

Handhaving van het huidige fiscale-eenheidsregime in de bestaande vormgeving is na de uitspraak van 22 februari 2018 niet meer reëel. De uitspraak van het HvJ EU heeft voor het vestigingsklimaat tot gevolg dat Nederland op het gebied van fiscale groepsregelingen ten opzichte van andere EU-landen zijn unieke positie en daarmee voorsprong verliest.

De staatssecretaris erkent dat de overgang naar een nieuwe fiscale concernregeling geen eenvoudige opgave vormt en tijd vergt. Over de vormgeving en het moment van invoering zal breed overleg moeten worden gevoerd.

Het kabinet vindt de invoering van een grensoverschrijdende fiscale eenheid met toepassing van de objectvrijstelling voor buitenlandse ondernemingswinsten geen reële optie. Dat zou namelijk nog steeds tot gevolg hebben dat uitholling van de Nederlandse belastinggrondslag door internationaal opererende bedrijven wordt vergemakkelijkt.

Lees ook de thema's De fiscale eenheid bij grensoverschrijdende situaties en Fiscale Eenheid: een dynamisch regime binnen de Vpb

[Nieuwsbron][Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 22 maart

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen