Frankrijk, Spanje, Duitsland, Brazilië en Zuid-Afrika hebben recent in een gezamenlijke verklaring hun steun uitgesproken voor het voorstel voor een minimale belastingdruk van 2% op het vermogen van miljardairs. Dat antwoordt minister Heinen van Financiën op vragen van de NSC-fractie uit het schriftelijk overleg inzake de Eurogroep en Ecofinraad.

De Verenigde Staten heeft vooralsnog aangegeven geen voorstander te zijn van een wereldwijde vermogensbelasting. Dit betekent niet dat zij zich ertegen verzetten om het onderwerp in internationaal verband aan de orde te stellen. Oplossingen binnen nationale stelsels kunnen ook bijdragen aan de problematiek. Dit benadrukt volgens de minister een stapsgewijze aanpak.

Nederland is voorstander van een onderzoek in OESO-verband of en op basis van welke criteria schadelijke regimes gericht op zeer vermogende personen beoordeeld moeten worden. Hierover wordt mogelijk komende periode verder gesproken.

Frankrijk is een belangrijke medestander in het streven om internationale afspraken te maken over de belastingheffing van zeer vermogende personen. Er is al onderlinge contact geweest hierover. De inzet is een mondiale samenwerking, bijvoorbeeld via de OESO.

Overigens wordt het door de voormalige staatssecretaris toegezegde onderzoek naar hoe exitheffingen voor emigrerende inwoners in verschillende EU-landen zijn vormgegeven in het najaar van 2024 gedeeld met de Tweede Kamer.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 16 juli

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

39

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen