Het kabinet vindt het onwenselijk dat de WOZ-waarde een erg volatiele en lastig te voorspellen factor van de verhuurderheffing blijkt te zijn. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

Afgezet tegen andere, vaak gebruikte grondslagen als de huurontwikkeling en inflatie, blijkt de stijging van de WOZ-waarde veruit de grootste jaarlijkse verandering te kennen. Deze volatiliteit zorgt voor onzekerheid bij corporaties.

De minister biedt de Kamer de rapportage verhuurderheffing 2020 en de evaluatie heffingsverminderingen aan. De evaluatie van de heffingsverminderingen is uitgevoerd door het wetenschappelijk instituut SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met het onderzoeksbureau Ecorys.

De gerealiseerde opbrengst van de verhuurderheffing is tussen invoering en 2017, zoals gepland bij invoering, opgelopen naar ongeveer 1,7 miljard euro. In de afgelopen jaren is de opbrengst rond dit bedrag gebleven. Het effect van stijgende WOZ-waarden is beperkt door het effect van de ingevoerde maatregelen, zoals een tariefsverlaging in 2019 en het toenemend realiseren van de heffingsverminderingen in de verhuurderheffing. Uit de evaluatie van de heffingsverminderingen blijkt dat verhuurders goed gebruik hebben gemaakt van de heffingsverminderingen, en investeringen hebben gedaan in de maatschappelijk gewenste doelen. In de rapportage wordt ook ingegaan op verschillende moties en toezeggingen, waarbij ook gekeken wordt naar beleidsopties binnen de verhuurderheffing.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Verhuurderheffing

Regelgevende instantie: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Editie: 3 juni

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen