Werkgevers kunnen werknemers die fietsen naar het werk een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer geven. Dit zou in veel gevallen nog niet gebeuren. Deze vergoeding kan ook worden ingezet als renteloze lening voor de aanschaf van een fiets die dan terugverdiend kan worden door te fietsen.
Inhoudsopgave van deze editie
Nog geen verruiming fiscale regelgeving start-ups
Het kabinet wacht de evaluatie van de gebruikelijkloonregeling af voordat het de fiscale regeling voor start-ups en scale-ups aanpast. Dat antwoordt staatssecretaris Snel van Financiën op Kamervragen van het lid Lodders (VVD).
Kamerbrief over transparantie bij rulings
Het kabinet wil dat alle rulings met een internationaal karakter voldoen aan de richtsnoeren van de EU-Gedragscodegroep. Dit schrijft staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
Vragen over aangiftecampagne en Belastingtelefoon beantwoord
De Staatssecretaris heeft antwoord gegeven op vragen vanuit de Tweede Kamer over de aangiftecampagne van de Belastingdienst en de werkwijze van de Belastingtelefoon tijdens de aangiftecampagne (zie V-N 2018/12.8, TaxVisions editie 9 maart 2018).
Werkafspraken nopen tot vermindering verzuimboete wegens aangifteverzuim
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in navolging van Rechtbank Gelderland dat de inspecteur X bv terecht een verzuimboete heeft opgelegd voor het te laat doen van aangifte vennootschapsbelasting. Wat betreft de straftoemeting komt het hof echter tot een ander oordeel dan de rechtbank.
Btw-constructie om aftrek te creeren bij transactie met meubelen mislukt
Hof Den Haag oordeelt dat X geen recht heeft op aftrek van € 44.000 aan btw-voorbelasting. Uit de gang van zaken valt geen andere conclusie te trekken dan dat X de factuur zelf heeft opgesteld, met het uitsluitende oogmerk om een aftrek van btw te creëren die niet wordt voldaan of betaald.
Antwoord op vragen over 21e halfjaarsrapportage Belastingdienst
De toeslag voor oude vervuilende dieselauto’s zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2020 in werking treden. De Belastingdienst werkt er naartoe om de automatisering die nodig is voor de invoering van de toeslag per 1 januari 2020 gereed te hebben. Dit antwoordt staatssecretaris Snel van Financiën op vragen over de 21e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst.
Gerelateerde artikelen
Beljaarts: ondernemers ontzien bij rekening Voorjaarsnota 2025
Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor alle ondernemers, van de bakker op de hoek tot aan de allergrootste bedrijven. Daar waar voorheen regelmatig werd gekeken naar het verhogen van lasten voor ondernemers, kiest dit kabinet in de Voorjaarsnota 2025 voor een evenwichtigere verdeling, aldus minister Beljaarts van Economische Zaken.
Fiscale maatregelen Voorjaarsnota 2025
Minister Heinen van Financiën heeft de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieraan ontlenen wij de volgende fiscale maatregelen.
Normbedrag gebruikelijkloonregeling is redelijk en niet willekeurig
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de gebruikelijk loonregeling van toepassing is en de bewijslast wordt omgekeerd omdat X geen aangifte IB/PVV heeft ingediend.
Kennisgroepstandpunt: vervreemdingsverlies aandelen voor bad-leaver kwalificeert als negatief loon
Een bad-leaver mag een eventueel vervreemdingsverlies ontstaan door een verplichte verkoop van aandelen aan de voormalige werkgever aanmerken als negatief loon. Dat stelt de Kennisgroep loonheffing algemeen in een gepubliceerd standpunt.
Thuiswerkregeling voor grenswerkers in belastingverdrag Nederland-Duitsland
Het belastingverdrag Nederland-Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Dit hebben Nederland en Duitsland op 14 april 2025 afgesproken.
Fiscus: geen verlies toeslagen door achterstallig loon medewerkers sociale werkplaats
De gemeente Rotterdam heeft een afspraak gemaakt met de Belastingdienst voor medewerkers van een sociale werkplaats die jarenlang onderbetaald werden. Zij ontvangen straks alsnog achterstallige loon, zonder dat dit ten koste gaat van hun toeslagen. Dat meldt het AD.
Ook Hoge Raad vindt schoonmaken via app Helpling uitzendwerk
Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, waren feitelijk uitzendkrachten. Dat oordeelt de Hoge Raad in een langlopende zaak over de positie van schoonmakers in de platformeconomie.
Bezwaar tegen inhouding loonheffingen niet-ontvankelijk
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het bezwaar van X tegen de inhouding van loonheffingen over september 2023 terecht niet-ontvankelijk is verklaard. Het bezwaar tegen de inhouding over oktober en november 2023 is ongegrond.