Staatssecretaris Van Rij van Financiën reageert op het rapport Global Tax Evasion Report 2024 en op het rapport The State of Tax Justice 2023. Eén van de aanbevelingen is om de informatie-uitwisseling uit te breiden naar informatie over vastgoed.
Door de automatische informatie-uitwisseling door banken is de omvang van de belastingontwijking door individuen via buitenlandse bankrekeningen in de afgelopen 10 jaar met factor 3 gedaald. In EU-verband wordt al informatie uitgewisseld over eigendom van en inkomsten uit onroerend goed. Het kabinet is positief over het verkennen van mogelijkheden voor automatische informatie-uitwisseling over vastgoed buiten de EU.
Naast informatie-uitwisseling over vastgoed wordt geadviseerd om een wereldwijde vermogensregistratie van personen op te zetten. Andere aanbevelingen gaan over het versterken van de toepassing van economische substance-eisen en anti-misbruikmaatregelen, een verhoging van de minimumbelasting naar 25% met aanpassingen om nieuwe belastingconcurrentie te dichten en de aanpak van een volgens de onderzoekers lopende subsidierace voor groene energie. Daarnaast wordt de aanpak van nieuwe vormen van belastingconcurrentie in de inkomsten- en vermogensbelasting aanbevolen en de introductie van een wereldwijde belasting voor ‘high neth worth individuals’ (HNWI) met een belastingdruk van minimaal 2% van hun wereldwijde vermogen.
In de kabinetsappreciatie wordt uitgebreid ingegaan op deze aanbevelingen. Ook wordt verwezen naar de Kamerbrief van 19 september 2023 voor een volledig overzicht van geïnventariseerde constructies, V-N 2023/42.22, de Kamerbrief ‘Vervolg belastingheffing HNWI’, V-N 2023/49.25.11 en de kabinetsreactie op het IBO Vermogensverdeling, V-N 2022/43.13. Van Rij verwacht de kabinetsappreciatie van de evaluatie van de 30%-regeling voor het zomerreces van 2024 naar de Tweede Kamer te sturen.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 1 april
Informatiesoort: VN Vandaag