Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de heffingsambtenaar de Taxatiewijzer Agrarisch als hulpmiddel mag gebruiken voor de WOZ-waardering van een varkenshouderij. Van belang is hierbij dat de heffingsambtenaar de gebruikte kengetallen uit de Taxatiewijzer onderbouwt met  verkoopcijfers uit haar eigen regio.

X is eigenaar van een intensieve varkenshouderij en is het niet eens met de WOZ-waarde 2018. De heffingsambtenaar bepaalt de WOZ-waarde op basis van de Taxatiewijzer Agrarisch. Deze taxatiewijzer bevat algemene kengetallen die gebaseerd zijn landelijke verkoopcijfers van agrarische objecten. De heffingsambtenaar toetst de kengetallen zelf ook aan de hand van verkoopcijfers in haar regio.

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de Landelijke Taxatiewijzers in beginsel als hulpmiddel bruikbaar zijn voor de WOZ-waardering. Dit blijkt uit vaste jurisprudentie. Belangrijk is wel dat de heffingsambtenaar zich rekenschap moet geven van de bijzondere  omstandigheden van het object dat zij waardeert. De heffingsambtenaar doet dit door zelf ook een analyse te doen van regionale verkoopcijfers. Refererend aan deze verkoopcijfers mag de heffingsambtenaar overigens ook nog afwijken van de Taxatiewijzer op de verschillende taxatieonderdelen. De rechtbank handhaaft de WOZ-waarde. Echter het beroep op de woondelenvrijstelling is wel gegrond. De rechter vindt dat de heffingsambtenaar de woondelen te laag waardeert.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Waardering onroerende zaken

Dossiers: Agro

Instantie: Rechtbank Oost-Brabant

Editie: 21 september

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen