De wijzigingen zien op een aantal benodigde technische en redactionele aanpassingen en de inwerkingtreding per 1 juli 2018 van de Wet terugvordering staatssteun. Een van de aanpassingen betreft het uniformeren van werkwijzen als bij de beoordeling van een verzoek tot uitstel van betaling door de ontvanger nadere informatie wordt opgevraagd.
Inhoudsopgave van deze editie
Lening mag niet worden afgewaardeerd: aflossing is afhankelijk van dividenduitkering
De Hoge Raad oordeelt dat X bv haar vordering niet kan afwaarderen. Er is namelijk sprake van een earn-out regeling, waarbij de aflossingen afhankelijk zijn van het uit te keren dividend.
Utb’s vernietigd bij constructie met kippenvlees om aanvullende douanerechten te ontlopen
De Hoge Raad oordeelt dat niet vaststaat dat A ten minste bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door zijn handelen of nalaten de aanvullende rechten zouden worden ontdoken. Verlenging van de verjaringstermijn op grond van art. 22e lid 2 AWR is dan niet mogelijk.
Niet-aftrekbaarheid van valutaverliezen is volgens A-G niet in strijd met EU-vestigingsvrijheid
A-G Wattel is van mening dat het HvJ EU in het arrest inhoudelijke fouten gemaakt lijkt te hebben, maar het is een 'acte clair' dat hij bij een correct begrip van de finesses van de Nederlandse fiscale eenheid en voorkomingstechniek tot dezelfde uitkomst gekomen zou zijn.
Uitblijven reactie op bezwaren geen excuus voor te late bezwaren tegen btw over latere tijdvakken
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur de bezwaren van X tegen de voldoening op aangifte van de omzetbelasting over het vierde kwartaal van 2013 en alle kwartalen van 2014 terecht niet-ontvankelijk verklaart.
EC hanteert onjuist referentiekader bij vaststelling selectiviteit Duitse maatregel
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de EC een fout heeft gemaakt door te bepalen dat het relevante referentiekader om uit te maken of de Duitse maatregel selectief is, alleen maar bestaat uit de regel van het laten vervallen van de verliezen. Vervolgens stelt het Hof van Justitie EU vast dat het besluit van de EC moet worden vernietigd.
USA verlenen uitstel van betaling voor toll tax
Op vragen over de stand van zaken over de Amerikaanse ‘toll tax’ (V-N 2018/13.8) antwoordt de Staatssecretaris van Financiën dat hij verwacht dat nagenoeg alle Nederlandse ondernemers baat hebben bij het uitstel dat wordt verleend voor het betalen van de toll tax.
Afwaardering naar lagere bedrijfswaarde toegestaan bij functieverandering van landbouwgrond in natuurgrond
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat goedkoopmansgebruik toestaat dat de waardedaling van landbouwgronden ten laste van de winst gebracht kan worden. De gronden vervullen niet langer de functie van landbouwgronden maar als natuurgronden, omdat belanghebbenden een kwalitatieve verplichting met de provincie zijn aangegaan.
Gerelateerde artikelen
Sprongberoep. Invorderingsrente bij aankoop voertuig buiten Nederland niet in strijd met het Unierecht
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat het in rekening brengen van invorderingsrente niet in strijd is met het Unierecht, omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse voertuigen.
Conserverende aanslag voor pensioenaanspraak te hoog vastgesteld
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de conserverende aanslag pensioenaanspraak van X terecht is opgelegd, maar tot een te hoog bedrag. De aanslag wordt met 7% verminderd.
Wet opheffing verpandingsverboden op 1 juli 2025 in werking
De Wet opheffing verpandingsverboden treedt in werking met ingang van 1 juli 2025. De wet is op 19 maart 2025 gepubliceerd in het Staatsblad (V-N 2025/15.19). Het koninklijk besluit met de inwerkingtredingsdatum is nu gepubliceerd.
Proef met vroege signalering probleemschulden door deurwaarders
In zes gemeenten gaan gerechtsdeurwaarders de komende tijd actiever letten op problematische schulden. Amsterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Weert en Helmond doen samen met deurwaarderskantoren mee aan een proef. De landelijke aftrap is donderdag in Utrecht.
Namens niet bestaande rechtspersoon ingediend bezwaar zonder juiste machtiging niet-ontvankelijk
Hof Amsterdam oordeelt dat het bezwaar gericht tegen de VPB-aanslag 2016 niet ontvankelijk is. Het bezwaar is namelijk ingesteld namens een niet bestaande rechtspersoon en bovendien was Q daartoe niet gemachtigd.
Beroep niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het beroep van X tegen het niet tijdig beslissen niet-ontvankelijk is wegens gebrek aan procesbelang, omdat de invorderingsambtenaar inmiddels uitspraak op bezwaar heeft gedaan.
Rechtspraak over eigen rol toeslagenschandaal: meer aandacht voor schulden bij jeugdzorg
De rechtspraak wil dat de jeugdzorg meer zicht krijgt op de rol van schulden in gezinnen. Zo kan eerder hulp worden ingeschakeld en krijgen kinderrechters een duidelijker beeld bij beslissingen over uithuisplaatsing van kinderen. Dat is een van de aanbevelingen in een onderzoek dat de Raad voor de rechtspraak heeft laten doen naar uithuisplaatsing van kinderen van gedupeerden in de toeslagenaffaire.
Kennisgroepstandpunt over toegestane einddatum overbruggingslijfrente gewijzigd
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft het standpunt over de toegestane einddatum van een overbruggingslijfrente (KG:070:2023:12) gewijzigd. Het betreft enkele redactionele wijzigingen.
Betekeningskosten dwangbevel ten onrechte in rekening gebracht
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de betekeningskosten van een dwangbevel ten onrechte in rekening zijn gebracht, omdat de aanmaning niet is ontvangen door X.