De wijzigingen zien op een aantal benodigde technische en redactionele aanpassingen en de inwerkingtreding per 1 juli 2018 van de Wet terugvordering staatssteun. Een van de aanpassingen betreft het uniformeren van werkwijzen als bij de beoordeling van een verzoek tot uitstel van betaling door de ontvanger nadere informatie wordt opgevraagd.
Inhoudsopgave van deze editie
Niet-aftrekbaarheid van valutaverliezen is volgens A-G niet in strijd met EU-vestigingsvrijheid
A-G Wattel is van mening dat het HvJ EU in het arrest inhoudelijke fouten gemaakt lijkt te hebben, maar het is een 'acte clair' dat hij bij een correct begrip van de finesses van de Nederlandse fiscale eenheid en voorkomingstechniek tot dezelfde uitkomst gekomen zou zijn.
Lening mag niet worden afgewaardeerd: aflossing is afhankelijk van dividenduitkering
De Hoge Raad oordeelt dat X bv haar vordering niet kan afwaarderen. Er is namelijk sprake van een earn-out regeling, waarbij de aflossingen afhankelijk zijn van het uit te keren dividend.
Utb’s vernietigd bij constructie met kippenvlees om aanvullende douanerechten te ontlopen
De Hoge Raad oordeelt dat niet vaststaat dat A ten minste bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door zijn handelen of nalaten de aanvullende rechten zouden worden ontdoken. Verlenging van de verjaringstermijn op grond van art. 22e lid 2 AWR is dan niet mogelijk.
Uitblijven reactie op bezwaren geen excuus voor te late bezwaren tegen btw over latere tijdvakken
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur de bezwaren van X tegen de voldoening op aangifte van de omzetbelasting over het vierde kwartaal van 2013 en alle kwartalen van 2014 terecht niet-ontvankelijk verklaart.
EC hanteert onjuist referentiekader bij vaststelling selectiviteit Duitse maatregel
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de EC een fout heeft gemaakt door te bepalen dat het relevante referentiekader om uit te maken of de Duitse maatregel selectief is, alleen maar bestaat uit de regel van het laten vervallen van de verliezen. Vervolgens stelt het Hof van Justitie EU vast dat het besluit van de EC moet worden vernietigd.
USA verlenen uitstel van betaling voor toll tax
Op vragen over de stand van zaken over de Amerikaanse ‘toll tax’ (V-N 2018/13.8) antwoordt de Staatssecretaris van Financiën dat hij verwacht dat nagenoeg alle Nederlandse ondernemers baat hebben bij het uitstel dat wordt verleend voor het betalen van de toll tax.
Afwaardering naar lagere bedrijfswaarde toegestaan bij functieverandering van landbouwgrond in natuurgrond
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat goedkoopmansgebruik toestaat dat de waardedaling van landbouwgronden ten laste van de winst gebracht kan worden. De gronden vervullen niet langer de functie van landbouwgronden maar als natuurgronden, omdat belanghebbenden een kwalitatieve verplichting met de provincie zijn aangegaan.
Gerelateerde artikelen
Kabinet neemt maatregelen tegen hoge terugvorderingen toeslagen
Het kabinet neemt een aantal maatregelen die moeten voorkomen dat mensen achteraf forse bedragen aan te veel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Zo gaat Dienst Toeslagen vanaf volgend jaar uit van een grotere jaarlijkse inkomensstijging. Dat zal het risico op hoge terugvorderingen verminderen, aldus staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën).
Proefschrift: voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald
Het hoeft helemaal niet vanzelfsprekend te zijn dat banken en de Belastingdienst voorrang hebben als schuldeiser bij een faillissement. Dat stelt universitair docent Ruben van Uden in zijn promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden. Hij pleit in zijn proefschrift dan ook voor afschaffing van het bodemrecht en bodemvoorrecht en rangverlaging van het algemene fiscale voorrecht.
Bezwaar, bezwaar, bezwaar
Het Kerst-arrest1 en de juni-arresten2, in combinatie met de nasleep van het besluit om niet-bezwaarmakers geen rechtsherstel te bieden (Kamerstukken II 2022/23, 32140, nr. 137), hebben de fiscale praktijk ertoe gebracht om tegen elke fiscale beschikking met een ‘gevoelde onevenredigheid’ bezwaar te maken. Op (zakelijke) social media regent het dan ook berichten met slogans als ‘bezwaar, bezwaar, bezwaar’.
Nederlandse bestuurdersaansprakelijkheidsregeling voor BTW-schulden niet in strijd met EU-recht
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Nederlandse bestuurdersaansprakelijkheidsregeling voor BTW-schulden niet in strijd is met het EU-recht. De bestuurder moet dan, om aan zijn hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van deze schuld te ontkomen, bewijzen dat de niet‑nakoming van de meldingsplicht niet aan hem is te wijten.
Ondernemersvereniging ziet faillissementen voorlopig nog stijgen
Na de recente faillissementsgolf verwacht Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), dat de komende tijd nog veel meer detailhandelsbedrijven en horecazaken verdwijnen. "Het gaat achter elkaar door. Het verontrust mij enorm. Iedere keer verdwijnen er beeldbepalende winkels en vaak worden die vierkante meters niet meer opgevuld", zegt Ziengs.
ACM grijpt in bij twee commerciële schuldhulpaanbieders
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgetreden tegen twee onlineaanbieders van schuldhulp. Volgens de toezichthouder maakten de websites Schuldhulpverlening-Nederland.nl en schuldsanering.help niet duidelijk genoeg dat zij een betaalde dienst aanboden, waardoor consumenten konden denken dat het een gratis dienst van de gemeente was. Deze indruk werd versterkt doordat de websites gebruikmaakten van plaatsnamen en schuldhulpinformatie van gemeentes.
Versoepelingsmaatregelen om capaciteitstekort in invorderingsproces aan te pakken
11.500 bezwaarschriften tegen invorderingskosten, waarvan circa 1.500 betrekking hebben op Toeslagen, worden generiek gehonoreerd. Dit betekent dat invorderingskosten in deze gevallen worden teruggedraaid en eventuele proceskosten worden vergoed. De oorspronkelijke vordering blijft wel bestaan en wordt geïnd. Dit is één van de twee eenmalige maatregelen om het capaciteitstekort in het invordering- en bezwaarproces aan te pakken. Dit schrijft staatssecretaris Idsinga van Financiën in een voortgangsbrief over moties en toezeggingen.
Pleidooi hulporganisaties: ondernemer met coronabelastingschulden moet zelf hulp zoeken
Het is een uiterste maatregel, maar hij wordt wel ingezet door de Belastingdienst: beslaglegging op privébezittingen van zzp'ers met coronabelastingschulden. Met name ondernemers die al een jaar geleden uit de betalingsregeling zijn gezet, kunnen nu tegen beslaglegging aanlopen. Hulporganisaties als het Zwaar Weer-loket van de KvK, 'Over Rood', Zuidweg & Partners en Instituut Midden- en Kleinbedrijf benadrukken dat er ook dan andere mogelijkheden zijn maar een voorwaarde is wel dat de ondernemer hulp zoekt, zeggen ze tegen de NOS.