Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X niet heeft doen blijken dat de beide achteraf opgemaakte km-administraties een betrouwbare weergave zijn van het autogebruik.
X exploiteert een accountantskantoor. In 2016 rekent hij een Porsche Cayenne met een cataloguswaarde van € 121.669 tot zijn ondernemingsvermogen zonder een bijtelling voor privégebruik in de IB-sfeer aan te geven. In geschil is de aanslag over dat jaar, alsmede de 50% vergrijpboete van € 11.597. Volgens X heeft hij het te druk voor een sociaal leven en om privé met de auto te rijden. De fouten in de km-registratie zijn volgens hem te wijten aan een ruzie met de garage, die opzettelijk onjuiste km-standen zou doorgeven. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant slaagt X niet in het bewijs dat maximaal 500 km’s privé met de auto is gereden. De inspecteur maakt niet aannemelijk dat met (voorwaardelijke) opzet de bijtelling niet is aangegeven. De boete wordt vernietigd. In hoger beroep overlegt X een nieuwe km-administratie, die wel grotendeels overeenkomt met de door de garage genoteerde standen.
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X niet heeft doen blijken dat de beide achteraf opgemaakte km-administraties een betrouwbare weergave zijn van het autogebruik. X erkent op de zitting dat zijn woon-/werkverkeer en de zakelijke ritten conform het standpunt van de inspecteur niet correct zijn opgenomen in de nieuwe km-administratie. Dit doet afbreuk aan de daaraan toe te kennen bewijskracht. X heeft dus niet doen blijken dat de auto in 2016 voor niet meer dan 500 km privé is gebruikt. Het beroep van X is ongegrond.
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 67d
Wet inkomstenbelasting 2001 3.20
Instantie: Hof 's-Hertogenbosch
Rubriek: Inkomstenbelasting
Editie: 16 oktober
Informatiesoort: VN Vandaag