Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat voor de aanmerkelijk belanghouders het gebruikelijk loon terecht is gesteld op de wettelijke normbedragen. X bv stelt vergeefs dat bij soortgelijke dienstbetrekkingen volgens de Horeca-cao lagere lonen gebruikelijk zijn.
X bv exploiteert een grillrestaurant annex steakhouse in het centrum van Amsterdam. Per 1 januari 2011 heeft X bv de volgende aandeelhouders: de heer A voor 35%, de heer D voor 32,5% en de heer E voor 32,5%.Vanaf oktober 2013 is de verhouding als volgt: A heeft 35%, D heeft 20%, E heeft 20% en F heeft 25%. De aandeelhouders zijn elke dag aanwezig in het restaurant. A heeft de algehele leiding, zo doet hij 's ochtends de inkopen en houdt hij de dagelijkse administratie bij. In geschil zijn de naheffingsaanslagen loonheffing over 2011 tot en met 2014 ten aanzien van D en A, en in het bijzonder het voor hen in aanmerking te nemen gebruikelijk loon, alsmede de 25% vergrijpboetes.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat voor de aanmerkelijk belanghouders het gebruikelijk loon terecht is gesteld op de wettelijke normbedragen. X bv stelt vergeefs dat bij soortgelijke dienstbetrekkingen volgens de Horeca-cao lagere lonen gebruikelijk zijn en dat D geen horeca- of managementopleiding heeft genoten en de Nederlandse taal zeer gebrekkig beheerst. De naheffing is ook terecht met betrekking tot het uitbetalen van nettolonen, die niet in de loonadministratie zijn verantwoord. Het is niet aannemelijk dat de betreffende betalingen in het kasboek betrekking zouden hebben op achterstallig loon en opnamen in rekening-courant. In 2013 is de jaarhuur voor een bovenverdieping € 14.000, terwijl er volgens het kasboek € 32.500 voor zou zijn ontvangen. X bv heeft geen pleitbaar standpunt met betrekking tot de correcties. De boetes zijn dus terecht, met dien verstande dat zij wegens het overschrijden van de redelijke termijn wel met 15% worden gematigd. De beroepen van X bv zijn deels gegrond.
Lees ook het thema Gebruikelijk loon
Wetsartikelen:
Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6
Wet op de loonbelasting 1964 12a
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Loonbelasting
Instantie: Rechtbank Noord-Holland
Editie: 5 juli