Aan belanghebbende, de heer X zijn - mede met behulp van de verlengde navorderingstermijn – diverse IB/VB-aanslagen en verhogingen/vergrijpboetes (hierna samen: boetes) van 100% opgelegd. X is door de inspecteur geïdentificeerd als rekeninghouder bij Van Lanschot Bankiers (VLB) in Luxemburg door de combinatie van zijn achternaam en voorletters. X is namelijk de enige persoon die als zodanig voortkomt in het BVR-systeem. X is in 1996 gescheiden. In dat jaar is ook de tenaamstelling en het nummer van een rekening gewijzigd. Begin 2005 ontvangt de FIOD-ECD het renseignement uit België. X is eind 2008 door de inspecteur voor de eerste keer aangeschreven. Na ontkenning door X zijn de aanslagen vanaf september 2009 opgelegd. Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de identificatie betrouwbaar is en dat de aanslagen met redelijke voortvarendheid zijn vastgesteld. Het totale tijdsverloop is niet te lang geweest gelet op de complexiteit van het project en de door de inspecteur individueel te betrachten zorgvuldigheid. X gaat in hoger beroep. Hof Den Haag oordeelt dat de identificatie van X betrouwbaar is omdat de kans verwaarloosbaar klein is dat er in het buitenland een persoon woont met precies dezelfde naam en ook een echtpaar met precies dezelfde achternamen. Gelet op de unieke identificatie staat vast dat X de rekeninghouder van de bewuste rekening is geweest. Aangezien de verschuldigde belasting is komen vast te staan met toepassing van omkering van de bewijslast en de schattingen van de inspecteur zijn gebaseerd op een vermogenstoename van steeds 23,5% per jaar, moet worden volstaan met boetes van 50%. Het beroep van X is deels gegrond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Terecht vergrijpboeten wegens verzwegen inkomsten uit hennepteelt opgelegd (art. 81 Wet RO)
Hof Amsterdam oordeelt dat het op geen enkele wijze vermelden van de inkomsten uit hennepteelt zozeer is gericht op het verzwijgen van die inkomsten dat het niet anders kan dan dat X zich ervan bewust was dat te weinig belasting zou worden geheven. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Aantal zzp'ers blijft opnieuw vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in april opnieuw vrijwel gelijk gebleven. Dat was voorgaande maanden ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel. Hiermee stabiliseert het aantal zelfstandigen, omdat veel bedrijven sinds begin dit jaar anders omgaan met de inzet van zzp'ers vanwege de handhaving van de Belastingdienst op de wet tegen schijnzelfstandigheid.
Hof wijst herzieningsverzoek over FSV-klacht af
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat uit de uitspraak van 11 april 2023 volgt dat het aannemelijk is dat de controle van de aangifte heeft plaatsgevonden ongeacht de nationaliteit of herkomst van X en ongeacht de opname van X in de FSV.
Winstgevende paardenactiviteiten van dierenarts zijn onderneming
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat het houden en de verkoop van paarden een bron van inkomen is.
Hoge medische kosten in Marokko niet geheel aftrekbaar als zorgkosten
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de hoge medische kosten die X en erfgenamen van Y in Marokko hebben gemaakt, niet op hen hebben gedrukt en daarom niet aftrekbaar zijn.
Tienduizenden bedrijven gaan alsnog failliet door corona
Zo'n 30.000 tot 40.000 bedrijven zullen failliet gaan door coronaschulden. Dat betekent een strop van € 1,5 tot 2 miljard voor de fiscus. Een deel van die dreigende faillissementen is nog wel te voorkomen, schrijft het AD.
OESO publiceert Taxing Wages 2025
De OESO heeft een nieuwe editie van Taxing Wages gepubliceerd. Taxing Wages 2025 vertelt dat het netto-inkomen van werknemers in de meeste OESO-landen is gestegen in 2024, omdat de reële lonen vóór belasting zijn gegroeid en de effectieve belastingtarieven op arbeid grotendeels onveranderd bleven.
10,5 miljoen aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei 2025
De Belastingdienst ontving in maart en april 2025 een recordaantal van ruim 10,5 miljoen aangiftes voor de inkomstenbelasting van particulieren en ondernemers. In 2024 kwamen er 10,3 miljoen aangiftes binnen voor 1 mei.
A-G: stel prejudiciële vraag over weigering aftrek giften aan buitenlandse instellingen
A-G Pauwels is van mening dat het niet zonder redelijke twijfel is dat de registratievoorwaarde geen beperking van het vrije kapitaalverkeer is voor de gever.