Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de resultaten van de waarnemingen ondanks de formele gebreken aan de navordering ten grondslag kunnen worden gelegd.

X bv exploiteert een raamprostitutiebedrijf. In dat kader stelt zij ruimten ter beschikking aan prostituees. Door de beheerder van het pand wordt per dagdeel een huurstaat bijgehouden. In 2007 doet de inspecteur 21 zichtwaarnemingen. Vanaf de openbare weg en vanuit de voor het publiek toegankelijke ruimten werd geteld hoeveel ramen er in gebruik waren. Aangezien er bij acht waarnemingen meer prostituees aanwezig waren dan uit de huurstaten bleek, is er een omzetcorrectie opgelegd van € 150.000, zijnde 25% van de aangegeven omzet. In geschil is de vpb-navorderingsaanslag over 2007.

Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de resultaten van de zichtwaarnemingen aan de navordering ten grondslag kunnen worden gelegd. Het maakt niet uit dat in strijd met de publieke voorschriften geen schriftelijke aankondiging en geen vastlegging per waarneming heeft plaatsgevonden. Ook het feit dat er mogelijk foto's zijn gemaakt van een prostituee druist niet zozeer in tegen hetgeen van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht dat het gebruik van die gegevens ontoelaatbaar moet worden geacht. Aangezien ramen met gesloten gordijnen door de twee ervaren medewerkers niet zijn meegeteld, is dat voldoende compensatie voor eventuele door he gemaakte fouten. Met betrekking tot een in 2004 gevormde herinvesteringsreserve wordt geoordeeld dat deze in 2007 moet vrijvallen. In december 2007 is weliswaar een optieovereenkomst gesloten, maar de koopovereenkomst is pas in februari 2008 ondertekend. Het beroep van X bv is slechts gegrond, aangezien zij over de vordering op de aandeelhouder slechts een rente hoefde te rekenen van 3%, in plaats van 6% zoals de inspecteur stelt.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Instantie: Rechtbank 's-Gravenhage

3

Gerelateerde artikelen