Het belastingverdrag Nederland-Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Dit hebben Nederland en Duitsland op 14 april 2025 afgesproken.

Door de wijziging van het belastingverdrag met Duitsland kunnen grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen thuiswerken waarbij het heffingsrecht volledig blijft bij het land waar de werkgever is gevestigd. Dit geldt voor zowel medewerkers binnen het bedrijfsleven als binnen de overheid. Met Duitsland is afgesproken dat sprake is van een thuiswerkdag als meer dan 30 minuten per dag wordt thuisgewerkt.

Door het maximum van 34 dagen hebben niet alle grenswerkers profijt van de nieuwe thuiswerkregeling. Nederland en Duitsland hebben een intentieverklaring ondertekend waarin is afgesproken om op termijn door te praten over een thuiswerkregeling met meer dan 34 werkdagen per kalenderjaar.

Voordat de wijziging van het belastingverdrag in werking treedt, wordt het verdrag eerst aan de Raad van State voorgelegd, waarna deze ter goedkeuring naar het parlement wordt gestuurd. Ook het Duitse parlement moet akkoord gaan met de wijziging.

Wetsartikelen:

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen 14

[Nieuwsbron]

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 15 april

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

690

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen