Dit wetsvoorstel heeft betrekking op de ontbinding op eigen initiatief van rechtspersonen zonder baten, in de praktijk ‘turboliquidatie’ genoemd. De wijzigingen van Boek 2 BW betreffen de introductie van een (financiële) deponeringsplicht (transparantieverplichting) voor de gewezen bestuurders van de ontbonden rechtspersoon en de mogelijkheid een civielrechtelijk bestuursverbod en boeten op te leggen in geval van misbruik. Het wetsvoorstel voorziet in een verplichting van de gewezen bestuurder om een aantal stukken openbaar te maken, als de rechtspersoon is ontbonden door een ontbindingsbesluit en daarmee is beëindigd wegens het ontbreken van baten. In deze stukken wordt financiële verantwoording afgelegd over de ontbinding van de rechtspersoon en de eventuele voorafgaande feitelijke vereffening. Nadat het gewezen bestuur de deponeringen hiervan heeft gedaan, stelt het eventuele schuldeisers hiervan onverwijld schriftelijk op de hoogte. Het gaat erom dat de schuldeisers spoedig kennis kunnen nemen van de beëindiging en de mogelijkheid om financiële gegevens van de rechtspersoon te raadplegen bij de te vermelden registers. Of het gewezen bestuur al dan niet aan de transparantieverplichting heeft voldaan, kan de rechter als omstandigheid meewegen in een eventuele procedure tegen dit bestuur in het kader van de ontbinding zonder baten.
Inhoudsopgave van deze editie
Bij verbouwing kantoorpand tot hotel geen nieuw vervaardigd goed: samenloopvrijstelling niet van toepassing
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat art. 12 lid 2 Btw-richtlijn 2006 geen rechtstreekse werking kent. Er is ook geen noodzaak tot het stellen van prejudiciële vragen. Het beroep op de samenloopvrijstelling wordt ook verworpen, omdat geen sprake is van een nieuw vervaardigd goed.
Proceskostenveroordeling voor gemakzuchtige gemachtigde
Rechtbank Rotterdam oordeelt dat het procesgedrag van de gemachtigde reden is om de gemachtigde in de proceskosten van de heffingsambtenaar te veroordelen.
Toename rekening-courantschuld is winstuitdeling
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat op het moment van de geldverstrekkingen al duidelijk was dat X niks kon terugbetalen.
Gerelateerde artikelen
Overheid help startende ondernemers met actielijst regels en verplichtingen
Samenwerkende overheidsorganisaties waaronder de Belastingdienst, KvK en het Ondernemersplein bieden sinds kort 'de Persoonlijke actielijst: een onderneming starten'. Deze online checklist biedt ondernemers een overzicht van de belangrijkste acties die zij moeten uitvoeren, van inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) tot belastingzaken en vergunningen.
Opnieuw blijft aantal zzp'ers vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart opnieuw vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Hiermee stabiliseert het aantal zelfstandigen, nadat veel bedrijven sinds begin dit jaar anders omgaan met de inzet van zzp'ers vanwege de handhaving van de Belastingdienst op de wet tegen schijnzelfstandigheid.
Verwachting dat huizenprijzen verder stijgen na recordjaar
De huizenprijzen stijgen dit en volgend jaar verder, na de recordhoogtes van vorig jaar. Een econoom van ABN Amro verwacht dat de prijzen op de krappe woningmarkt dit jaar met 7 procent stijgen en volgend jaar met nog eens 3 procent.
Kennisgroepstandpunten ingetrokken vanwege inwerkingtreding Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
De Kennisgroep belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen heeft 18 kennisgroepstandpunten ingetrokken in verband met de inwerkingtreding van de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen.
Heinen stuurt wetsvoorstel over contant geld naar Tweede Kamer
Banken moeten er samen voor gaan zorgen dat mensen altijd binnen een straal van vijf kilometer een werkende geldautomaat kunnen vinden. Voor het gebruik daarvan mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Triodos verzet zich bij rechter tegen massaclaim
Triodos Bank heeft de rechter gevraagd een massaclaim van certificaathouders te blokkeren. De bank hoopt dat meer van hen kiezen voor een schikking, schrijft het FD.
Uurtarieven zzp'ers verschillen per regio
Zzp’ers in Utrecht en Noord-Brabant hanteren gemiddeld het hoogste uurtarief van alle provincies: € 84. In Friesland ligt het gemiddelde uurtarief juist het laagst: € 71. Ook in omzet, winst en declarabele uren zijn er flinke verschillen tussen regio’s. Dat blijkt uit onderzoek van de online bank Knab onder meer dan 20.000 zelfstandig ondernemers.
Opdrachtgevers leggen risico op naheffing bij zzp'er
Zzp'ers treffen vaker clausules aan in hun contracten waarin opdrachtgevers financiële risico's doorschuiven naar de zzp'er zelf. Mogelijke boetes en naheffingen worden doorgeschoven, terwijl dat juridisch gezien niet altijd helemaal mag. Dat meldt de NOS.
'Adviezen van finfluencers zijn waardeloos'
Beleggers doen er verstandig aan adviezen van financiële influencers te negeren, omdat ze vaak leiden tot verlies. Die harde conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Utrecht, schrijft het FD.