Dit wetsvoorstel heeft betrekking op de ontbinding op eigen initiatief van rechtspersonen zonder baten, in de praktijk ‘turboliquidatie’ genoemd. De wijzigingen van Boek 2 BW betreffen de introductie van een (financiële) deponeringsplicht (transparantieverplichting) voor de gewezen bestuurders van de ontbonden rechtspersoon en de mogelijkheid een civielrechtelijk bestuursverbod en boeten op te leggen in geval van misbruik. Het wetsvoorstel voorziet in een verplichting van de gewezen bestuurder om een aantal stukken openbaar te maken, als de rechtspersoon is ontbonden door een ontbindingsbesluit en daarmee is beëindigd wegens het ontbreken van baten. In deze stukken wordt financiële verantwoording afgelegd over de ontbinding van de rechtspersoon en de eventuele voorafgaande feitelijke vereffening. Nadat het gewezen bestuur de deponeringen hiervan heeft gedaan, stelt het eventuele schuldeisers hiervan onverwijld schriftelijk op de hoogte. Het gaat erom dat de schuldeisers spoedig kennis kunnen nemen van de beëindiging en de mogelijkheid om financiële gegevens van de rechtspersoon te raadplegen bij de te vermelden registers. Of het gewezen bestuur al dan niet aan de transparantieverplichting heeft voldaan, kan de rechter als omstandigheid meewegen in een eventuele procedure tegen dit bestuur in het kader van de ontbinding zonder baten.
Inhoudsopgave van deze editie
Bij verbouwing kantoorpand tot hotel geen nieuw vervaardigd goed: samenloopvrijstelling niet van toepassing
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat art. 12 lid 2 Btw-richtlijn 2006 geen rechtstreekse werking kent. Er is ook geen noodzaak tot het stellen van prejudiciële vragen. Het beroep op de samenloopvrijstelling wordt ook verworpen, omdat geen sprake is van een nieuw vervaardigd goed.
Proceskostenveroordeling voor gemakzuchtige gemachtigde
Rechtbank Rotterdam oordeelt dat het procesgedrag van de gemachtigde reden is om de gemachtigde in de proceskosten van de heffingsambtenaar te veroordelen.
Toename rekening-courantschuld is winstuitdeling
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat op het moment van de geldverstrekkingen al duidelijk was dat X niks kon terugbetalen.
Gerelateerde artikelen
Aangenomen moties Belastingplan 2025
De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.
Nieuw besluit overdrachtsbelasting inzake certificering en Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
De Minister van Financiën heeft een nieuw besluit gepubliceerd met twee goedkeuringen voor de heffing van overdrachtsbelasting (OVB). Het betreft een goedkeuring bij het ongedaan maken van een certificering van participaties in een open CV en een goedkeuring bij de certificering van aandelen verkregen bij een aandelenfusie als bedoeld in art. XII van de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen (WFKR).
Besluit vergelijking buitenlandse rechtsvormen uitgebracht
In het Staatsblad is het Besluit vergelijking buitenlandse rechtsvormen gepubliceerd. Met dit besluit wordt verdere uitwerking gegeven aan de rechtsvormvergelijkingsmethode.
Kennisgroepstandpunt: Schotse Private Fund Limited Partnership is transparant samenwerkingsverband
Een naar het recht van Schotland opgerichte Private Fund Limited Partnership (PFLP) kwalificeert als een transparant samenwerkingsverband. Deze kwalificatie is van toepassing op de heffing van vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, dividendbelasting en bronbelasting. Dat staat in een standpunt van de Kennisgroep belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen.
De baby-bv. Een directeur in de luiers?
De erfbelasting zou de meest gehate belasting zijn. Wellicht zet de erfbelasting mensen daarom wel aan tot creativiteit. Zo zingt sinds een aantal jaar het fenomeen ‘baby-bv’ rond. Daarbij is sprake van een onderneming op naam van een jong kind en een ouder die in de onderneming werkt. Gaat het goed met de onderneming? Dan wordt het kind rijker en niet de ouder. Dat scheelt erfbelasting bij het overlijden van die ouder. Een slimme zet, of schiet men hier een beetje door?
Opnieuw rijkere Quote 500
Bunq-oprichter Ali Niknam is een opvallende stijger in de nieuwe Quote 500. De topman van de onlinebank klimt van plek 28 naar plek 12 met een vermogen van 2,5 miljard euro. Zijn vermogenstoename van 800 miljoen euro betekent de op een na grootste absolute stijging in de lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders, na vastgoedondernemer Remon Vos (plus 1,5 miljard euro). Ook de koninklijke familie is weer een stukje rijker dan het voorgaande jaar.
Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar pas volgend jaar evaluatie
Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.
Oppositie wil dat marginaal verschijnsel van baby-bv's verdwijnt
Een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer wil een fiscale ontwijkingsconstructie ontmoedigen door een leeftijdsgrens van tussen de 14 jaar en 18 jaar in te voeren voor het oprichten van een bv. Dat meldt de Volkskrant. Op dit moment zijn er 150 tot 200 gevallen bekend waarbij bv's zijn opgericht voor minderjarigen met als doel om erf- en schenkbelasting te voorkomen.
Tweede Kamer wil uitstel van uitstootvrije zones voor ondernemers tot 2029
De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.
Ondernemersorganisaties dik tevreden met belastingplan
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet oog heeft voor het belang van ondernemerschap in het Belastingplan 2025. De belangenorganisaties zijn met name te spreken over het deels of helemaal terugdraaien van maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat.