Dit wetsvoorstel heeft betrekking op de ontbinding op eigen initiatief van rechtspersonen zonder baten, in de praktijk ‘turboliquidatie’ genoemd. De wijzigingen van Boek 2 BW betreffen de introductie van een (financiële) deponeringsplicht (transparantieverplichting) voor de gewezen bestuurders van de ontbonden rechtspersoon en de mogelijkheid een civielrechtelijk bestuursverbod en boeten op te leggen in geval van misbruik. Het wetsvoorstel voorziet in een verplichting van de gewezen bestuurder om een aantal stukken openbaar te maken, als de rechtspersoon is ontbonden door een ontbindingsbesluit en daarmee is beëindigd wegens het ontbreken van baten. In deze stukken wordt financiële verantwoording afgelegd over de ontbinding van de rechtspersoon en de eventuele voorafgaande feitelijke vereffening. Nadat het gewezen bestuur de deponeringen hiervan heeft gedaan, stelt het eventuele schuldeisers hiervan onverwijld schriftelijk op de hoogte. Het gaat erom dat de schuldeisers spoedig kennis kunnen nemen van de beëindiging en de mogelijkheid om financiële gegevens van de rechtspersoon te raadplegen bij de te vermelden registers. Of het gewezen bestuur al dan niet aan de transparantieverplichting heeft voldaan, kan de rechter als omstandigheid meewegen in een eventuele procedure tegen dit bestuur in het kader van de ontbinding zonder baten.
Inhoudsopgave van deze editie
Bij verbouwing kantoorpand tot hotel geen nieuw vervaardigd goed: samenloopvrijstelling niet van toepassing
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat art. 12 lid 2 Btw-richtlijn 2006 geen rechtstreekse werking kent. Er is ook geen noodzaak tot het stellen van prejudiciële vragen. Het beroep op de samenloopvrijstelling wordt ook verworpen, omdat geen sprake is van een nieuw vervaardigd goed.
Proceskostenveroordeling voor gemakzuchtige gemachtigde
Rechtbank Rotterdam oordeelt dat het procesgedrag van de gemachtigde reden is om de gemachtigde in de proceskosten van de heffingsambtenaar te veroordelen.
Toename rekening-courantschuld is winstuitdeling
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat op het moment van de geldverstrekkingen al duidelijk was dat X niks kon terugbetalen.
Gerelateerde artikelen
Tweede Kamer neemt wetsvoorstel Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers aan
De Tweede Kamer heeft op 18 februari 2025 ingestemd met het wetsvoorstel Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers.
Tweede nota van wijziging Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers
Minister Heinen van Financiën heeft de tweede nota van wijziging op het wetsvoorstel Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze tweede nota van wijziging wordt een aanpassing voorgesteld om het wetsvoorstel beter aan te laten sluiten op de nieuwe anti-witwasrichtlijn (ALMD6).
Aantal zzp'ers daalt verder, waarschijnlijk te wijten aan handhaving fiscus
Het aantal zzp'ers dat stopte met hun bedrijf is in januari verder toegenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). Vooral in de gezondheidssector daalde het aantal zelfstandigen zonder personeel aanzienlijk afgelopen maand.
Notarissen gaan goed van start in het nieuwe jaar: 15 procent meer akten
Notarissen passeerden in januari 15 procent meer akten dan in dezelfde maand vorig jaar. In het ondernemingsrecht is een flinke toename te zien van de levering van aandelen en certificaten (10 procent) en de oprichting van een bv (23 procent). Daarentegen zijn er minder stichtingen opgericht: 11 procent minder dan januari 2024.
Ondernemers 'onverminderd negatief' over ondernemingsklimaat
Ondernemers in Nederland zijn "onverminderd negatief" over het ondernemingsklimaat in ons land. Een ruime meerderheid (67 procent) vindt dat dit de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Meer dan de helft verwacht op korte termijn ook geen verbetering. Daarvoor waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland na een peiling onder 3100 ondernemers. Het CBS ziet dat het ondernemersvertrouwen voor het eerst in ruim een jaar is gedaald.
Fiscus start stelt chatfunctie beschikbaar voor startende ondernemers
Startende ondernemers kunnen voortaan over zaken als de eerste btw-aangifte, een auto van de zaak, kostenaftrek voor ondernemers of heffingskortingen rechtstreeks chatten met Belastingdienstmedewerkers. De dienst heeft een dergelijke functie beschikbaar gesteld op zijn website.
Verbetering klachtafhandeling bij aanbestedingsprocedures
Het kabinet heeft het wetsvoorstel 'betere rechtsbescherming aanbesteden' voor advies naar de Raad van State gestuurd. Het kabinet wil met het wetsvoorstel de positie van bedrijven en aanbestedende overheden meer in balans brengen bij verschillen van inzicht of conflicten. Bijvoorbeeld door klachtenloketten in te stellen voor ondernemers en de motiveringsplicht bij beslissingen aan te scherpen.
1586 boeren hebben zich in 2024 laten uitkopen
De afgelopen jaren hebben 1586 boeren zich aangemeld voor vrijwillige uitkoop, blijkt volgens de Volkskrant uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vooral in Limburg zijn de uitkoopregelingen populair.
Van Hijum wil vergunningenstelsel uitzendbureaus
Er komt een nieuwe eenheid binnen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die gaat bepalen of uitzendbureaus worden toegelaten tot de markt voordat ze personeel uitlenen. Dat schrijft minister Eddy van Hijum in een brief aan de Tweede Kamer. Dit vergunningsstelsel moet een belangrijke bijdrage leveren bij het aanpakken van misstanden in de uitleensector en de uitbuiting van arbeidsmigranten.