Belanghebbende, de heer X, werkt in dienstbetrekking. In 2001 raakt X in dat kader betrokken bij een grote vastgoedtransactie. Een deel van de opbrengst, zijnde f 119.000 (€ 53.999), sluist X door naar een stichting waar hij bestuurslid van is. De stichting gaat daartoe een sponsorovereenkomst aan met één van de betrokken partijen en stuurt deze hiervoor een factuur. Het geld wordt later door de stichting overgemaakt naar bankrekeningen van X. Volgens Rechtbank Haarlem was de sponsorovereenkomst slechts een dekmantel om te maskeren dat X een vergoeding had bedongen voor verleende diensten. De (eerste) eigenaar van het pand wist niet dat het pand veel meer waard was. Het inkomen van X is dus terecht gecorrigeerd. X gaat in hoger beroep. Hof Amsterdam oordeelt dat de factuur de functie had te versluieren dat X de litigieuze bate als beloning voor door hem verstrekte informatie had genoten. De ontvangst door de stichting van het gehele bedrag kan in redelijkheid aan de dienstbetrekking worden toegerekend en wel in die zin dat het van derden afkomstig loon is. Hierbij wordt overwogen dat zijn leidinggevende er volgens X mee instemde dat hij tipgeld kreeg. Het maakt niet uit dat X de bij de stichting in 2006 nageheven BTW vanuit privé aan haar heeft vergoed. Voor 2001 is dit namelijk van geen enkele betekenis. Het beroep van X is ongegrond.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
'250.000 zzp'ers lopen risico door schijnzelfstandigheid'
De handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst raakt mogelijk 250.000 zzp'ers, schat ABN Amro. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs en bij de overheid moeten werkgevers de inzet van zzp'ers kritisch bekijken, vindt de bank.
'Bemiddelbureaus krijgen boetes en naheffingen schijnzelfstandigheid bij hersteloperatie toeslagenaffaire vergoed'
Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen. Staffingbedrijven die deze zzp’ers leveren, mogen eventuele naheffingen en boetes doorbelasten aan het ministerie. Dit blijkt uit een brief in handen van het kennisplatform voor de arbeidsmarkt, ZiPconomy. Deze brief stuurde het ministerie onlangs aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.
Besluit over fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties
De Staatssecretaris van Financiën heeft een besluit gepubliceerd over de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties. In dit besluit zijn de gevolgen van de op 1 januari 2023 in werking getreden Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten voor de fiscale behandeling van aandelenoptierechten in grensoverschrijdende situaties nader uitgewerkt.
Gerechtvaardigd vertrouwen beschermt inwoner België volgens A-G tegen navordering pensioeninkomsten
Advocaat-generaal Koopman concludeert dat het beroep van X op het vertrouwensbeginsel slaagt. X mocht ervan uitgaan dat hij met het invullen van het formulier alle relevante informatie had verstrekt.
Fiscus ziet verzoek verrekening loonheffing met btw graag eerder
De Belastingdienst verzoekt ondernemers om de aanvraag, voor een verrekening van de te betalen loonheffing over het tijdvak november of de 12e vierwekenperiode met een teruggaaf btw, te doen vóór 11 december 2024. De Belastingdienst kan dan het verzoek snel verwerken en een piekbelasting van aanvragen voorkomen. Het formulier moet formeel uiterlijk op 31 december 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn.
Beveiligingsbranche gaat na 1 januari met minder zzp'ers werken
Veel beveiligingsbedrijven die nu nog met zzp'ers werken, gaan dat vanaf 1 januari 2025 minder vaak doen, zegt de Nederlandse Veiligheidsbranche. Vanaf die datum gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzp'ers. Werkgevers die zzp'ers werk laten doen dat in loondienst gedaan moet worden, kunnen hier op termijn voor beboet worden.
Wijziging aangiftetijdvak loonheffingen voor 2025
Het formulier ‘Wijziging aangiftetijdvak loonheffingen’, waarmee voor volgend jaar andere aangiftetijdvakken kunnen worden gekozen, moet uiterlijk op 14 december 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst. Is het formulier pas na 14 december 2024 binnen, dan gaat de wijziging pas in 2026 in. Een aangiftetijdvak veranderen kan namelijk niet in de loop van het jaar, zo meldt de fiscus.
Uitzendbranche ziet kansen rond handhaving schijnzelfstandigheid
Voor de uitzendbranche biedt de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst kansen. Een op de tien zzp'ers die geraakt dreigt te worden door de veranderingen zal uitwijken naar een uitzend- of detacheringsbureau, denkt Jurriën Koops, directeur van de branchevereniging voor uitzendondernemingen ABU.
Zorgsector maakt zich zorgen als zzp'er niet in loondienst wil
De zorgsector zit in onzekerheid nu een deel van de zzp'ers volgend jaar mogelijk stopt. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven en controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. De omvang van de gevolgen is nog moeilijk te overzien. "Sommigen gaan in loondienst, maar anderen stoppen ermee", denkt de beroepsorganisatie voor het zorgpersoneel NU'91.