Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de Stichting Keurmerk Fysiotherapie een onderneming drijft. Het potentiële deelnemersbestand is niet zodanig besloten dat geen sprake is van deelname aan het economische verkeer.

Stichting Keurmerk Fysiotherapie bevordert sinds 2014 de kwaliteit en doelmatigheid van fysiotherapeutische zorg door middel van een kwaliteitsregeling, een keurmerk en een kwaliteitsregister. In 2018 zijn er circa 3000 fysiotherapeuten bij aangesloten en wordt er een netto-resultaat van € 263.523 behaald. In geschil is de VPB-aanslag over dat jaar. Volgens de Rechtbank Gelderland worden de activiteiten en diensten verricht binnen de besloten kring van deelnemende fysiotherapeuten, zodat de stichting geen onderneming drijft. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de stichting een onderneming drijft. Het potentiële deelnemersbestand is niet zodanig besloten dat geen sprake is van deelname aan het economische verkeer. Het deelnemersbestand groeit ieder jaar fors en het potentiële deelnemersbestand is nog veel groter. Door het keurmerk kunnen deelnemende praktijken bij een (groeiend) aantal zorgverzekeraars een hogere vergoeding declareren. Aldus wordt met haar keurmerk tegen (jaar)betaling een intermediaire rol in het declaratieverkeer tussen de deelnemende praktijken en de zorgverzekeraars vervuld. Daarnaast worden met externe partijen zorgdata van de deelnemers gedeeld en worden cursussen ontwikkeld. Al deze handelingen worden tegen betaling verricht, zodat de stichting deelneemt aan het economische verkeer. De jaarlijkse exploitatie-overschotten rechtvaardigen de conclusie dat een winstoogmerk aanwezig is, ondanks dat dit oogmerk er volgens de statuten niet is. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 2

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting

Editie: 10 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen