D bv houdt, via stichting E, de aandelen in belanghebbende (X bv). B houdt (indirect) de aandelen D bv en is bestuurder van D bv en stichting E. D bv is de bestuurder van belanghebbende. Belanghebbende heeft een schuld van ruim € 3,5 mln aan D bv en brengt de daarover verschuldigde rente in aftrek. De inspecteur is van mening dat er sprake is van een groep in de zin van art. 2:24b BW, waarvan belanghebbende en D bv onderdeel uitmaken, en corrigeert de renteaftrek op grond van art. 10d Wet Vpb. Belanghebbende stelt dat D bv geen overheersende zeggenschap over haar heeft, omdat haar aandelen zijn gecertificeerd en niet royeerbaar zijn, zodat er geen sprake is van een organisatorische verbondenheid en ook niet van een groep in de zin van art. 2:24b BW. Rechtbank Arnhem oordeelt dat de feitelijke zeggenschap over belanghebbende bij D bv ligt. De rechtbank acht daarbij van belang dat D bv de bestuurder van belanghebbende is en dat B de enige bestuurder van D bv en stichting E is. Volgens de rechtbank heeft D bv – via B – de macht om het financiële en economische beleid ten aanzien van belanghebbende te bepalen. Volgens de rechtbank is er dan ook sprake van een groepsverband tussen belanghebbende en D bv. De inspecteur heeft dan ook terecht, onder toepassing van art. 10d Wet Vpb, de renteaftrek beperkt.
Gerelateerde artikelen
Introductie vermogensaftrek geen oplossing stimulering financiering eigen vermogen
Het introduceren van een vermogensaftrek is geen oplossing voor het stimuleren van financiering met eigen vermogen, mede gezien de beperkte effectiviteit van de earningsstrippingmaatregel hierop. Dit schrijft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën in antwoord op vragen van het lid Van Eijk (VVD) over de monitoringsbrief van de effecten van de aanpak van belastingontwijking.
Kennisgroepstandpunt: spoedreparatiemaatregel fiscale eenheid geldt niet na slagen beleggingstoets handel in verlieslichamen
De spoedreparatiemaatregel van art. 15 lid 16 en 17 Wet VPB 1969 geldt niet indien na een kwalificerende belangwijziging wordt voldaan aan de tegenbewijsregeling van art. 20a lid 4 Wet VPB 1969. Dit staat in een standpunt van de Kennisgroep bijzondere winstbepalingen VPB en de Kennisgroep reorganisatiefaciliteiten en fiscale eenheden.
Aanwijzing bezwaarschriften tegen in rekening gebrachte belastingrente als massaal bezwaar
De Staatssecretaris van Financiën heeft bezwaren tegen het percentage van de belastingrente naar aanleiding van de uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland van 7 november 2024, ECLI:NL:RBNNE:2024:4361, als massaal bezwaar aangewezen.
Geen FBI-regime voor vastgoedvennootschap door te ruime statutaire doelomschrijving
Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur X BV terecht niet heeft aangemerkt als FBI. Voor de jaren 2015 en 2016 voldoet de statutaire doelomschrijving niet aan het wettelijke vereiste van art. 28 lid 2 Wet VPB 1969.
Woningcorporaties vechten ATAD1 aan bij rechter
Woningcorporaties stappen naar de rechter omdat ze hard worden geraakt door belastingmaatregelen uit de EU en Nederland die zijn bedoeld voor multinationals die veel winst maken. Een woordvoerder van woningcorporatie Ymere bevestigt deze aankondiging na berichtgeving door NRC. Door die maatregelen en de hoge rente kunnen woningcorporaties volgens hem zo'n duizend minder nieuwe sociale huurwoningen bouwen en minder bestaande huizen onderhouden en verduurzamen.
Kennisgroepstandpunten ingetrokken door inwerkingtreding Besluit fiscale beleggingsinstelling
De Kennisgroep bijzondere winstbepalingen VPB heeft twee standpunten ingetrokken in verband met de inwerkingtreding van het Besluit fiscale beleggingsinstelling.