Er zitten nog ongeveer 900 ouders in schuldhulpverleningstrajecten die niet beschermd zijn door het moratorium zoals opgenomen in het amendement Lodders/Van Weyenberg en die de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) om die reden nog niet gebeld en uitbetaald heeft.
Naast de brede schuldenaanpak die wordt ontwikkeld voor alle gedupeerde ouders met schulden, is er de afgelopen weken hard gewerkt om ook voor de genoemde specifieke groep perspectief te kunnen bieden op een nieuwe start. De Staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane heeft de Eerste en Tweede Kamer geïnformeerd over de gemaakte keuzes om die nieuwe start te realiseren voor ouders die in aanmerking komen voor compensatie en zich momenteel in een minnelijke schuldregeling (MSNP) en Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) bevinden. De bewindsvrouw wil dat de oplossing die geboden wordt ervoor zorgt dat ouders zo snel mogelijk uit het strakke regime van het traject kunnen en weer een normaal uitgavenpatroon kunnen aanhouden. Het liefst wil zij dat doen voor 1 mei 2021.
Gewoonlijk is het formeel en correct beëindigen van een WSNP-traject een langdurig proces.
Daarom heeft de bewindsvrouw besloten om, naast het kwijtschelden van publieke schulden, alle bestaande resterende (private) schulden in deze trajecten te compenseren en daarmee WSNP-bewindvoerders, gedupeerden, hun partners en hun schuldeisers de garantie te geven dat er een oplossing komt voor de schulden.
De nog af te geven garantie dat deze schulden betaald zullen worden zorgt ervoor dat de € 30.000 niet in de boedel hoeft te belanden, maar tot de beschikking komt voor de ouder en dat ook blijft.
Voor ouders in een faillissement wordt nog gewerkt aan een oplossing.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 22 april