De implementatie van de ICT-systemen waarbij de processen “beschikken”, “betalen” en “bezwaar” voor het LIV worden ingeregeld, liggen op schema om de (wettelijke) termijnen te kunnen realiseren. Een werkgever kan gemaakte fouten corrigeren in de loonaangifte voor 1 mei van elk kalenderjaar volgend op het jaar waarover de berekening is gemaakt. Als toekenning is geschied op basis van onjuiste gegevens, is herziening mogelijk. Herziening is uitsluitend mogelijk indien de onjuistheid van de beschikking een gevolg is van een feit dat aan de werkgever of de gewezen werkgever kan worden toegerekend of de werkgever of de gewezen werkgever redelijkerwijs kenbaar had kunnen zijn. Daarnaast kan een bestuurlijke boete worden opgelegd.
Inhoudsopgave van deze editie
Gemeente geeft gelegenheid tot sportbeoefening bij terbeschikkingstelling sportparken
Hof Den Haag oordeelt dat het enkel gerechtigd zijn tot het gebruik van de accommodatie voor de beoefening van sport tot een dienst leidt die belast is naar het verlaagde tarief. Er is geen sprake van de verhuur van een onroerende zaak.
Staatssecretaris niet bereid tot verdere openbaarmaking na problemen schenk- en erfbelasting
Staatssecretaris Snel van Financiën is niet bereid om in kaart te brengen wie binnen de Belastingdienst precies wat wist op welk moment over de vertraging in de voortbrenging van de nieuwe systemen voor de schenk- en erfbelasting. Het is staand beleid om documenten die zijn opgesteld voor intern beraad geen onderwerp te maken van politiek debat. Dat antwoordt de bewindsman op Kamervragen van het lid Omtzigt (CDA) over de problemen bij deze belastingen.
Gerelateerde artikelen
Beljaarts: ondernemers ontzien bij rekening Voorjaarsnota 2025
Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor alle ondernemers, van de bakker op de hoek tot aan de allergrootste bedrijven. Daar waar voorheen regelmatig werd gekeken naar het verhogen van lasten voor ondernemers, kiest dit kabinet in de Voorjaarsnota 2025 voor een evenwichtigere verdeling, aldus minister Beljaarts van Economische Zaken.
Rijnvarende met Liechtensteinse werkgever heeft geen recht op vrijstelling van PVV-premies
In hoger beroep bevestigt Hof 's-Hertogenbosch dat de inspecteur in het kader van de premieheffing is gebonden aan een door de Svb afgegeven A1-verklaring. X is in 2016 en 2018 dan ook verplicht verzekerd voor de Nederlandse socialezekerheidswetgeving. De door Liechtenstein afgegeven A1-verklaring doet daar niet aan af.
Fiscale maatregelen Voorjaarsnota 2025
Minister Heinen van Financiën heeft de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieraan ontlenen wij de volgende fiscale maatregelen.
Normbedrag gebruikelijkloonregeling is redelijk en niet willekeurig
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de gebruikelijk loonregeling van toepassing is en de bewijslast wordt omgekeerd omdat X geen aangifte IB/PVV heeft ingediend.
Kennisgroepstandpunt: vervreemdingsverlies aandelen voor bad-leaver kwalificeert als negatief loon
Een bad-leaver mag een eventueel vervreemdingsverlies ontstaan door een verplichte verkoop van aandelen aan de voormalige werkgever aanmerken als negatief loon. Dat stelt de Kennisgroep loonheffing algemeen in een gepubliceerd standpunt.
Thuiswerkregeling voor grenswerkers in belastingverdrag Nederland-Duitsland
Het belastingverdrag Nederland-Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Dit hebben Nederland en Duitsland op 14 april 2025 afgesproken.
Fiscus: geen verlies toeslagen door achterstallig loon medewerkers sociale werkplaats
De gemeente Rotterdam heeft een afspraak gemaakt met de Belastingdienst voor medewerkers van een sociale werkplaats die jarenlang onderbetaald werden. Zij ontvangen straks alsnog achterstallige loon, zonder dat dit ten koste gaat van hun toeslagen. Dat meldt het AD.
Ook Hoge Raad vindt schoonmaken via app Helpling uitzendwerk
Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, waren feitelijk uitzendkrachten. Dat oordeelt de Hoge Raad in een langlopende zaak over de positie van schoonmakers in de platformeconomie.