Inhoudsopgave van deze editie
Vakstudie Nieuws Vandaag, Nota naar aanleiding van verslag en Nota van wijziging betreffende Belastingplan 2013 naar Tweede Kamer
De Staatssecretaris van Financiën heeft de Nota naar aanleiding van het verslag betreffende het Belastingplan 2013 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij gaat uitgebreid in op de vele vragen die er door de verschillende fracties gesteld zijn.
Gerelateerde artikelen
Omtzigt wil opnieuw beperking 30%-regeling
Na de PVV en de VVD komt ook het NSC van Pieter Omtzigt met zijn plannen voor de voorjaarsnota die het kabinet in elkaar moet zetten. De partij wil een lagere belasting op gas en extra geld om knelpunten in het stelsel voor arbeidsongeschiktheid op te lossen. Om dat te betalen komt Omtzigt opnieuw met het omstreden plan om de belastingvoordelen voor expats in te perken. In gesprek met De Telegraaf legt Omtzigt zijn wensenlijst op tafel.
De potentie van certificeringssystemen in de fiscaliteit
Voor het aantonen van de oorsprong van hernieuwbare energiebronnen, zoals aardwarmte en biogas, kent de energiebelasting (EB) momenteel geen certificeringssystematiek.
Eneco-topman: energiebelasting en netbeheerkosten moeten omlaag
De energiebelasting en netbeheerkosten voor consumenten en bedrijven moeten omlaag. Hiervoor pleit topman As Tempelman van energieleverancier Eneco. Dit kan volgens hem bijdragen aan een snellere energietransitie in Nederland.
Brussel stelt meeste EU-bedrijven vrij van nieuwe CO2-heffing
Meer dan 80 procent van de bedrijven in de EU die te maken krijgt met een nieuwe grensbelasting voor CO2-uitstoot, wordt vrijgesteld van deze belasting, volgens nieuwe plannen van Brussel. Dat zegt Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone Groei) in een interview met Financial Times.
Publicatie Wet beëindiging salderingsregeling per 2027 in Staatsblad
De Wet beëindiging salderingsregeling voor elektriciteit per 2027 is gepubliceerd in het Staatsblad.
Kabinet wil vliegbelasting langeafstandsvluchten vanaf 2027 zwaarder belasten
Het kabinet wil vanaf 1 januari 2027 de opbrengst van de vliegbelasting verhogen door lange afstandsvluchten zwaarder te belasten. Het doel hiervan is de hogere uitstoot van lange afstandsvluchten zwaarder te belasten en 248 miljoen euro extra opbrengst te genereren. Via een vragenlijst op internetconsultatie.nl wil het kabinet de mening van het publiek peilen over de afstandsafhankelijke vliegbelasting.
Toepassing hardheidsclausule op stadsverwarming met grotendeels duurzame warmtebronnen
De Staatssecretaris van Financiën keurt, met toepassing van de hardheidsclausule, goed dat in een uitzonderlijke situatie de degressieve tariefschijven van de energiebelasting van toepassing blijven op de levering van aardgas dat in 2024 is gebruikt om warmte op het warmtenet in te voeden.
'Hoge gasprijs Nederland te wijten aan zware belastingdruk'
De hoge gasprijs in Nederland is vooral te wijten aan de zware belastingdruk. Volgens een berekening van energievergelijk.nl bestaat ruim 60 procent van het variabele gastarief uit energiebelasting en btw. De HEPI-analyse, die ook de netwerkkosten en vaste leveringskosten meerekent, komt uit op 51 procent. Daarmee heeft Nederland de hoogste belastingdruk op gas van Europa, gevolgd door Slowakije met 32,8 procent en Zweden met 31 procent.
Tweede Kamer worstelt met fiscale prikkels circulariteit
De Tweede Kamer worstelt met de vraag hoe de transitie naar een circulaire economie versneld kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van de (innovatieve) bedrijvigheid in Nederland. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar fiscale instrumenten.
Olie- en gasbedrijven trekken zich terug uit Noordzee vanwege Britse belastingverhoging
Steeds meer olie- en gasmaatschappijen trekken zich terug uit de Noordzee. Dat komt onder meer door het plan van de Britse regering om de extra belasting voor olie- en gasproducenten in de Noordzee te verhogen van 35 naar 38 procent en de heffing met een jaar te verlengen. De bedrijven zullen deze windfall tax nog tot 2030 moeten blijven betalen.