In een reactie op drie onderzoeken naar het toezicht van de Belastingdienst geeft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën aan dat hij doorgaat op de weg van het voorkomen van fouten door belastingplichtigen, waarbij hij de aantallen voor het toezicht achteraf op het niveau wil houden van de in het Jaarplan Belastingdienst 2025 opgenomen bandbreedte, uitgaande van de huidige beschikbare middelen.

De ingezette dienstverlenende en preventieve activiteiten zijn volgens de onderzoeken grotendeels effectief om naleving te bevorderen. Volgens onderzoekers is de dalende trend van het toezicht achteraf wel een reden om alert te zijn. Op dit moment heeft de daling van het toezicht achteraf, met name het aantal boekenonderzoeken, geen zichtbaar effect gehad op de compliance. Van Oostenbruggen blijft het niveau van toezicht achteraf monitoren en werkt aan de verbetering van de efficiëntie van het toezicht achteraf. Hierbij neemt hij een aantal aanbevelingen over uit de onderzoeksrapporten. Zo onderzoekt de Belastingdienst de aanbeveling naar het verder gebruik van moderne tooling en Artificial Intelligence (AI), met als doel het vergroten van de doelmatigheid en doeltreffendheid van het toezicht, binnen de geldende wet- en regelgeving. De Belastingdienst houdt de ontwikkeling ten aanzien van het toezicht achteraf nauwlettend in de gaten. Als nadere maatregelen nodig zijn, worden deze in een volgende stand-van-zakenbrief aan de Kamer gemeld.

Voorts wordt een empirisch onderzoek gestart naar de effecten van toezicht achteraf op de compliance. Dit onderzoek is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de verbanden tussen toezicht, zichtbaarheid en naleving.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 10 maart

Informatiesoort: VN Vandaag

713

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen