Er is alleen sprake van een vergoeding als er daadwerkelijk een effect is geweest van de FSV-registratie. Voor de hoogte van de vergoeding is aansluiting gezocht bij de bedragen voor immateriële schade in de jurisprudentie. De voorgestelde € 375 sluit hierbij volgens de staatssecretaris goed aan.
Uit onderzoek blijkt dat de gegevensverstrekking uit of over FSV aan derden relatief beperkt is geweest. Er is aangegeven dat deze organisaties geen gevolgen kunnen vaststellen van de gegevensverstrekking. De Belastingdienst heeft daarnaast de organisaties die informatie uit, of over FSV hebben ontvangen, verzocht om deze informatie te verwijderen. Deze organisaties hebben bevestigd de ontvangen informatie te verwijderen.
Er is een meldpunt op het FSV-portaal ingericht voor personen die het vermoeden hebben of ervaren hebben dat zij bij andere overheidsinstanties nadeel ondervinden door verstrekte FSV-informatie, terwijl dit niet uit de onderzoeken naar de mailboxen naar voren is gekomen. Zij kunnen zich melden bij de Belastingdienst via de meldknop op het FSV-portaal. Burgers kunnen alleen meldingen doen indien zij in de FSV geregistreerd stonden. Deze meldknop is sinds 1 juni 2023 actief. De eerste meldingen laten zien dat er sprake is van een ingewikkelde individuele casuïstiek. Er wordt gestart met de afhandeling van een beperkt aantal meldingen.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 19 juni