Belanghebbende (maatschap X) stelt een personenauto ter beschikking aan een van haar werknemers, A. A stalt de auto in zijn garage en ontvangt hiervoor een vergoeding van € 100 per maand van belanghebbende. De inspecteur is van mening dat de vergoeding tot het loon van A behoort en legt een LB-naheffingsaanslag aan belanghebbende op. Belanghebbende stelt dat de vergoeding op grond van art. 13bis Wet LB reeds in de bijtelling voor het privégebruik van de auto is inbegrepen. Volgens belanghebbende wordt niet aan art. 15b lid 1 onderdeel r Wet LB toegekomen omdat art. 13bis Wet LB voorrang geniet boven art. 15b Wet LB. Rechtbank Breda oordeelt dat de conclusie van belanghebbende onjuist is. Volgens de rechtbank zijn de kosten van stalling reeds vergoed geweest via de hoogte van het autokostenforfait, zij het op een voor forfaits karakteristieke robuuste wijze. De inspecteur heeft de vergoeding volgens de rechtbank dan ook terecht tot het loon van A gerekend. Hof 's-Hertogenbosch oordeelt – onder verwijzing naar de wettekst – dat vergoedingen ter zake van parkeergelegenheid in of nabij de woning van de werknemer niet tot de vrije vergoedingen behoren. Uit de wetsgeschiedenis blijkt volgens het hof dat de wetgever art. 15b lid 1 onderdeel r Wet LB uitdrukkelijk als reparatiewetgeving heeft bedoeld. De garagevergoeding behoort dan ook tot het belastbare loon. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Gerelateerde artikelen
Palmen: ongeveer 70 van honderden zzp'ers op toeslagen in dienst
Het ministerie van Financiën heeft ongeveer zeventig zzp'ers in dienst kunnen nemen die zich bezighielden met de afhandeling van de toeslagenaffaire. Dat zegt staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) na afloop van de ministerraad.
Koepel: ruim 4 op de 10 zzp'ers hebben last van handhaven wet DBA
Ruim vier op de tien zzp'ers hebben last van het handhaven van de wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan. Hierover klaagt belangenorganisatie Vereniging ZZP Nederland, die onderzoek deed onder 3100 zelfstandigen in Nederland.
Uitvoering Wet toekomst pensioenen wordt vanwege fiscale knelpunten niet vertraagd of uitgesteld
Het kabinet is niet van plan de uitvoering van de Wet toekomst pensioenen te vertragen of uit te stellen nu er mogelijke fiscale knelpunten met betrekking tot het tijdelijk overbruggingspensioen en prepensioen zijn geconstateerd. Dat schrijft Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën aan de Eerste Kamer.
Zeshonderd zzp'ers die toeslagenaffaire afhandelen riskeren boete
Ongeveer zeshonderd zzp'ers die bezig zijn met de afhandeling van de toeslagenaffaire riskeren boetes of naheffingen omdat ze geen echte zelfstandigen zijn, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) na berichtgeving van RTL Nieuws. De Dienst Toeslagen had de bedrijven die bemiddelen met de zzp'ers toegezegd garant te staan voor eventuele boetes of naheffingen, maar ziet daarvan toch af, omdat het wettelijk niet mag.
In Nederland verblijvende Oekraïense vluchteling is toch geen ingekomen werknemer voor 30%-regeling
Hof Amsterdam oordeelt dat X, een in Nederland verblijvende Oekraïense vluchteling, geen ingekomen werknemer is voor de 30%-regeling.
Omtzigt wil opnieuw beperking 30%-regeling
Na de PVV en de VVD komt ook het NSC van Pieter Omtzigt met zijn plannen voor de voorjaarsnota die het kabinet in elkaar moet zetten. De partij wil een lagere belasting op gas en extra geld om knelpunten in het stelsel voor arbeidsongeschiktheid op te lossen. Om dat te betalen komt Omtzigt opnieuw met het omstreden plan om de belastingvoordelen voor expats in te perken. In gesprek met De Telegraaf legt Omtzigt zijn wensenlijst op tafel.
Documenten over lucratiefbelangregeling openbaar gemaakt
De Staatssecretaris van Financiën heeft naar aanleiding van een Woo-verzoek enkele documenten openbaar gemaakt die betrekking hebben op de lucratiefbelangregeling en de vraag of de toekenning van vermogensbestanddelen (bijvoorbeeld aandelen) in verband met arbeid belastbaar loon vormt in de zin van de Wet op de loonbelasting 1964.
Ook loonkostenvoordeel (jeugd-)LIV bij OVO op één te lijn stellen met voortbestaan dienstbetrekking
Hof Amsterdam oordeelt met verwijzing naar het arrest HR 24 mei 2024, ECLI:NL:HR:2024:746, V-N 2024/26.8 dat de situatie van overgang van een onderneming (OVO), ook voor de toepassing van de loonkostenvoordelen van de lage-inkomensvoordeel (LIV) en de jeugd-LIV, op één lijn moet worden gesteld met de situatie waarin de dienstbetrekking met de oorspronkelijke werkgever ongewijzigd blijft voortbestaan.
Problemen in zorg door handhaving wet schijnzelfstandigheid
Dat de Belastingdienst sinds begin dit jaar de wet tegen schijnzelfstandigheid weer handhaaft, leidt tot problemen in de zorg. Dat meldt beroepsorganisatie NU'91 op basis van een peiling onder duizend zorgmedewerkers. Zo ontstaan er gaten in roosters, een hogere werkdruk en een personeelstekort.