Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat X bewust gebruik heeft gemaakt van valse kwitanties, die hij van de penningmeester van de ANBI kocht voor veel lagere bedragen.

X en zijn toenmalige echtgenote voeren in 2012 en 2013 giften op aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Bij een onderzoek van de ANBI constateert de Belastingdienst dat de officiële donaties aan die stichting slechts een fractie is wat derden aan giftenaftrek voor haar claimen. In mei 2016 is van het onderzoek een rapport opgemaakt en er volgt een strafrechtelijk onderzoek. In geschil zijn de navorderingsaanslagen van X, alsmede de vergrijpboetes van van € 177 en € 416. Volgens de inspecteur heeft de penningmeester van de ANBI op grote schaal valse kwitanties verkocht en moet X dus met aanvullend bewijs van de schenkingen komen. Rechtbank Den Haag vernietigt de boetes. De inspecteur stelt in hoger beroep dat sprake is van opzet zodat boetes van 75% passend en geboden zijn.

Hof Den Haag oordeelt dat X bewust gebruik heeft gemaakt van valse kwitanties, die hij van de penningmeester kocht voor veel lagere bedragen. De namen van X of zijn toenmalige echtgenote komen namelijk voor in het handgeschreven kasboek van de stichting en zijn afgerond 11% en 12,5% van de afgetrokken giften, wat overeenkomt met het fraudepatroon. Hierbij passen boetes van 75%. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67

Wet inkomstenbelasting 2001 6.32

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Den Haag

Editie: 11 februari

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen