De vermogenstoetsuitzondering voor gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire die een herstelbetaling hebben ontvangen, wordt generiek toegepast. Dit om ouders niet verder te belasten om te beoordelen of sprake is van een vermogensoverschrijding.
Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen van Financiën aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de vragen over de voorhangprocedure ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen per 1 januari 2022, V-N 2021/52.25.11.
Belastingdienst/Toeslagen kent aan iedere gedupeerde ouder die een herstelbetaling ontvangt in het kader van Uitvoerings- en Herstelorganisatie Toeslagen ambtshalve een vermogenstoetsuitzondering toe op lopende toeslagen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020. De huidige regeling betreft enkel de compensatie in het kader van de toeslagenaffaire. Voor eventuele compensatie voor gedupeerden die onterecht in de FSV of op de ‘zwarte lijsten’ stonden geldt de regeling (nog) niet.
Bij andere vermogenstoetsuitzonderingen, zoals bijvoorbeeld in verband met de nieuwe uitzonderingen voor Dutchbat-III veteranen, nabestaanden van de genocide in Srebrenica en transgender en intersekse personen, is het niet mogelijk om ambtshalve de uitzondering toe te kennen. Het is voor Toeslagen vooraf niet duidelijk welke toeslaggerechtigden deze compensatie ontvangen of hoe hoog deze compensatie is.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 20 december