Hof Arnhem-Leeuwarden beslist dat de door het UWV verrekende bedragen geen negatief loon voor X opleveren. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

Belanghebbende, X, heeft teveel WW-uitkering ontvangen. Het UWV vordert dat teveel ontvangen bedrag in het jaar 2012 en de daarop volgende jaren terug door dit te verrekenen met een ZW-uitkering waarop X nog recht had. In geschil in deze procedure is onder andere de aanslag ib/pvv 2014. Volgens X vormen de verrekeningen die het UWV dat jaar heeft doorgevoerd negatief inkomen. De rechtbank is het hier niet mee eens. X komt in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden (V-N 2019/19.1.4) volgt de redenering van de rechtbank. X heeft in het jaar 2014 geen terugbetaling aan het UWV gedaan. Er is namelijk sprake van een verrekening door het UWV en dat heeft fiscaal een ander effect dan terugbetaling. Dit betekent dat geen sprake is van negatief loon. De bedragen die het UWV in het jaar 2014 aan X heeft betaald, zijn correct weergegeven op de jaaropgave. De inspecteur heeft die jaaropgave daarom terecht gevolgd bij het opleggen van de aanslag. Er kan alleen rekening worden gehouden met de uitkeringen op het moment van toekenning hiervan, dus op het moment van uitbetaling of verrekening. Toerekening aan het jaar 2012 of een ander jaar dan 2014 is niet mogelijk. Het hoger beroep is ongegrond.

De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.146

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Instantie: Hoge Raad

Editie: 1 november

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen