Belanghebbende (X bv) verhuurt kamers aan prostituees. Verder verzorgt zij ook de verstrekking van linnengoed, massageolie, condooms en zorgt ze voor het schoonmaken van de kamers. De bezoekers rekenen vooraf de kamerhuur met belanghebbende af en met de prostituees over de door hen te verrichten diensten. In 2000 stellen belanghebbende en de inspecteur een vaststellingsovereenkomst op in verband met de btw-heffing. Overeengekomen wordt dat belanghebbende de btw namens de prostituees afdraagt. In 2004 beëindigt de inspecteur de overeenkomst. Belanghebbende past daarop haar bedrijfsvoering aan en draagt onder andere niet meer de btw namens de prostituees af. Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de door belanghebbende verrichte hoofddienst niet zozeer bestaat uit de verhuur van kamers, maar uit het gelegenheid geven tot prostitutie. Volgens het hof gaat de door de prostituee geleverde dienst in de door belanghebbende geleverde dienst op en is er sprake van één (samengestelde) prestatie voor de btw. Belanghebbende moet dan ook de btw afdragen over de gehele omzet, die bestaat uit de huuropbrengsten en de door de prostituees ontvangen bedragen. De Hoge Raad oordeelt dat het hof eerst had moeten onderzoeken of er ook een rechtsbetrekking bestaat tussen de prostituee en de klant, op grond waarvan de prostituee zelfstandig jegens de klant een prestatie tegen vergoeding verricht, of dat er alleen een rechtsbetrekking bestaat tussen belanghebbende en de klant voor alle handelingen die jegens de klant worden verricht. Als over de rechtsbetrekkingen duidelijkheid bestaat, kan volgens de Hoge Raad pas worden beoordeeld of de verschillende handelingen, als ze door belanghebbende jegens de klant worden verricht, tezamen één dienst vormen. De Hoge Raad verwijst de zaak naar Hof Arnhem.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
FNV: kabinet vult het ene gat met het andere
Met de plannen die het kabinet in de Voorjaarsnota 2025 presenteert, wordt het ene gat met het andere gevuld, is het oordeel van vakbond FNV. Mensen worden "hapsnap" ondersteund met bijvoorbeeld een lagere energiebelasting en het bevriezen van de sociale huren, "maar het wordt betaald uit bezuinigingen die mensen weer keihard raken met daarnaast hogere belastingen op inkomen", zegt interim-voorzitter Henk de Jong van FNV.
Verplicht gebruik eHerkenning voor belastingaangiften niet onrechtmatig
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de verplichting voor rechtspersonen om eHerkenning te gebruiken voor belastingaangiften niet onrechtmatig is. De kosten van eHerkenning zijn niet onevenredig hoog.
Verkapt dividend aan DGA behoort niet tot maatstaf van heffing
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat het enkele feit dat de levering van de auto plaatsvindt tegen een abnormaal lage vergoeding niet leidt tot misbruik van recht, en dat het verkapte dividend niet behoort tot de maatstaf van heffing voor de BTW.
Coalitie bereikt akkoord over voorjaarsnota
De coalitiepartijen VVD, PVV, NSC en BBB hebben op woensdag 16 april 2025 een akkoord bereikt over de voorjaarsnota. Het onderhandelingsresultaat wordt donderdag eerst besproken in de ministerraad. Minister Heinen van Financiën benadrukt dat de begrotingsregels zijn gevolgd, wat wil zeggen dat tegenover extra uitgaven bezuinigingen staan, en tegenover iedere lastenverlichting, een lastenverzwaring elders.
Aftrek zakelijke kosten en voorbelasting niet aannemelijk gemaakt
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X de zakelijkheid van de kosten en de voorbelasting op facturen van Y BV onvoldoende aannemelijk maakt. De inspecteur heeft terecht de aftrek van kosten in de inkomstenbelasting gecorrigeerd en de aftrek van voorbelasting geweigerd.
Aanhouding vanwege grootschalige BTW- en accijnsfraude
De FIOD heeft op 7 april 2025 een 59-jarige man uit de gemeente Lansingerland aangehouden op verdenking van accijnsfraude, valsheid in geschrift en onjuiste aangiften omzetbelasting. Zijn woning en een bedrijfspand zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een auto, bankrekeningen en designer goederen.
Onjuiste facturen leiden tot naheffingsaanslagen en boetes
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X BV ten onrechte voorbelasting heeft afgetrokken op facturen van Y BV, waardoor de naheffingsaanslagen en de boetes terecht zijn opgelegd.
Naheffingsaanslag BTW in Overzicht betalen en ontvangen
Vanaf april 2025 is het mogelijk in het Overzicht betalen en ontvangen het totale openstaande bedrag voor naheffingsaanslag(en) BTW te bekijken en direct te betalen. Ook kan voortaan op meer manieren worden ingelogd op het overzicht. Onder andere met eHerkenning en een nabestaandenmachtiging.
A-G stelt prejudiciële vragen voor over toepassing algemene BTW-tarief bij levering e-books
Advocaat-generaal Ettema adviseert de Hoge Raad om prejudiciële vragen te stellen over de toepassing van het algemene BTW-tarief bij de levering e-books. De A-G wijst daarbij op de considerans bij EU-richtlijn 2018/1713.
BV kan BTW op advocaatkosten van bestuurder als voorbelasting aftrekken
De Hoge Raad oordeelt dat het hof buiten de rechtsstrijd is getreden door uit eigen beweging de voor het BUA benodigde feiten vast te stellen en uit die feiten te concluderen dat de aftrek moet worden geweigerd.