Verzoeker, X, heeft in november 2013 een 5-jarig leasecontract gesloten bij Athlon Car Lease voor een Mitsubishi. Op dat moment gold geen fiscale bijtelling voor de auto. Op 21 februari 2014 vindt er een aanrijding plaats waarbij de Mitsubishi van X verloren gaat. De leasemaatschappij levert op 15 maart 2014 een nieuwe Mitsubishi aan X met dezelfde specificaties. Per 1 januari 2014 zijn de belastingtarieven gewijzigd en geldt vanaf dan een fiscale bijtelling van 7% voor de auto. Dit resulteert in een bijtelling van € 257,71 bruto per maand. Bij de resterende looptijd van het leasecontract is dat en schadepost van € 14 431,98. X wil vergoeding van deze schade en stelt dat het verschil in fiscale bijtelling als toekomstige vermogensschade moet worden aangemerkt. Volgens de verzekeringsmaatschappij komt deze bijtelling niet voor vergoeding in aanmerking. De schade komt voort uit een verandering in de belastingwetgeving. Dat zou een te ver verwijderd causaal verband met de aanrijding opleveren. X en de verzekeringsmaatschappij wenden zich tot de rechter voor een verklaring voor recht. Volgens de kantonrechter van Rechtbank Amsterdam is er bij een verkeersongeval geen aanleiding om al te gauw een te ver verwijderd causaal verband tussen gebeurtenis en schade aan te nemen. Er is immers in beginsel sprake van eigen verwijtbaar handelen en verzekerde schade. Wat de schade betreft gaat het hier om extra kosten. In het kader van een total loss moet een nieuwe auto worden aangeschaft. Dat is normaal en dus voorzienbaar. In aanmerking genomen het aantal lease-auto's in Nederland en het door de overheid gevoerde beleid om met fiscale regelingen te beïnvloeden welke auto's worden gebruikt is het voorzienbaar dat bij een total loss de fiscale bijtelling als bijkomstige schade wordt opgevoerd. De kantonrechter verklaart voor recht dat de schade van X door het verschil in fiscale bijtelling zolang het leasecontract loopt als toerekenbare vermogensschade wordt beschouwd.
Gerelateerde artikelen
Beljaarts: ondernemers ontzien bij rekening Voorjaarsnota 2025
Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor alle ondernemers, van de bakker op de hoek tot aan de allergrootste bedrijven. Daar waar voorheen regelmatig werd gekeken naar het verhogen van lasten voor ondernemers, kiest dit kabinet in de Voorjaarsnota 2025 voor een evenwichtigere verdeling, aldus minister Beljaarts van Economische Zaken.
Fiscale maatregelen Voorjaarsnota 2025
Minister Heinen van Financiën heeft de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieraan ontlenen wij de volgende fiscale maatregelen.
Normbedrag gebruikelijkloonregeling is redelijk en niet willekeurig
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de gebruikelijk loonregeling van toepassing is en de bewijslast wordt omgekeerd omdat X geen aangifte IB/PVV heeft ingediend.
Kennisgroepstandpunt: vervreemdingsverlies aandelen voor bad-leaver kwalificeert als negatief loon
Een bad-leaver mag een eventueel vervreemdingsverlies ontstaan door een verplichte verkoop van aandelen aan de voormalige werkgever aanmerken als negatief loon. Dat stelt de Kennisgroep loonheffing algemeen in een gepubliceerd standpunt.
Thuiswerkregeling voor grenswerkers in belastingverdrag Nederland-Duitsland
Het belastingverdrag Nederland-Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Dit hebben Nederland en Duitsland op 14 april 2025 afgesproken.
Fiscus: geen verlies toeslagen door achterstallig loon medewerkers sociale werkplaats
De gemeente Rotterdam heeft een afspraak gemaakt met de Belastingdienst voor medewerkers van een sociale werkplaats die jarenlang onderbetaald werden. Zij ontvangen straks alsnog achterstallige loon, zonder dat dit ten koste gaat van hun toeslagen. Dat meldt het AD.
Ook Hoge Raad vindt schoonmaken via app Helpling uitzendwerk
Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, waren feitelijk uitzendkrachten. Dat oordeelt de Hoge Raad in een langlopende zaak over de positie van schoonmakers in de platformeconomie.
Bezwaar tegen inhouding loonheffingen niet-ontvankelijk
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het bezwaar van X tegen de inhouding van loonheffingen over september 2023 terecht niet-ontvankelijk is verklaard. Het bezwaar tegen de inhouding over oktober en november 2023 is ongegrond.