Deze publicatie is ingetrokken door de Hoge Raad.
Wetsartikelen:
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Internationaal belastingrecht
Instantie: Hoge Raad
Editie: 24 juni
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief
Deze publicatie is ingetrokken door de Hoge Raad.
Wetsartikelen:
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Bronbelasting, Internationaal belastingrecht
Instantie: Hoge Raad
Editie: 24 juni
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief
Geen proceskostenvergoeding bij overschrijding redelijke termijn
De Hoge Raad oordeelt dat het tweede verwijzingshof de door mevrouw X in hoger beroep aangevoerde grieven ongegrond achtte en enkel vanwege de ambtshalve geconstateerde overschrijding van de redelijke termijn bij de behandeling van het hoger beroep tot de conclusie is gekomen dat de boete moet worden verminderd. Het hof had haar hoger beroep daarom ongegrond moeten verklaren.
Navordering uitbetaalde heffingskorting blijft staan ondanks feitencomplex
Rechtbank Gelderland oordeelt dat X de algemene heffingskorting moet terugbetalen nu de Belastingdienst de aanslag IB/PVV 2013 van Y, de ex-partner, ambtshalve heeft verminderd. Ook nu dit zonder nader onderzoek door de inspecteur is gebeurd en ondanks de gevolgen van de navordering voor X.
Geen persoonsgebonden aftrek voor zorgkosten na emigratie
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X geen recht heeft op persoonsgebonden aftrek voor specifieke zorgkosten, omdat deze kosten zijn gemaakt na zijn emigratie uit Nederland.
Fiscale woonplaats profvoetballer na transfer in Duitsland
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X aannemelijk maakt (2018) en doet blijken (2019 en 2020) dat hij voor toepassing van het Verdrag NL-Duitsland inwoner is van Duitsland.
Belastingdienst VS wil Harvards belastingvrije status intrekken
De Amerikaanse belastingdienst (IRS) maakt plannen om de belastingvrije status van Harvard University in te trekken. Dat melden CNN en The Washington Post op basis van ingewijden.
Thuiswerkregeling voor grenswerkers in belastingverdrag Nederland-Duitsland
Het belastingverdrag Nederland-Duitsland wordt gewijzigd zodat grenswerkers jaarlijks maximaal 34 dagen kunnen thuiswerken zonder dat zij over hun inkomen belasting hoeven te betalen in beide landen. Dit hebben Nederland en Duitsland op 14 april 2025 afgesproken.
DAC9 formeel aangenomen door Raad van de EU
De Raad van de Europese Unie heeft op 14 april 2025 de wijzigingsrichtlijn DAC9 formeel aangenomen. Op 11 maart 2025 heeft de Raad al een politiek akkoord bereikt (V-N 2025/13.15). DAC9 breidt de samenwerking en informatie-uitwisseling uit op het gebied van de minimumbelasting (Pijler 2).
Bezwaar tegen inhouding loonheffingen niet-ontvankelijk
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het bezwaar van X tegen de inhouding van loonheffingen over september 2023 terecht niet-ontvankelijk is verklaard. Het bezwaar tegen de inhouding over oktober en november 2023 is ongegrond.
Opnieuw vertrek topfunctionaris Amerikaanse belastingdienst
Het waarnemend hoofd van de Amerikaanse belastingdienst (IRS), Melanie Krause, treedt af vanwege een opdracht om de belastinggegevens van migranten zonder verblijfsvergunning te delen met immigratieambtenaren. Dat melden Amerikaanse media. Krause is de derde directeur die in korte tijd opstapt. De door Biden benoemde IRS-directeur Danny Werfel trad af op de dag van Trumps inauguratie. De opvolger, Doug O'Donnell, weigerde in februari eveneens een opdracht tot gegevensuitwisseling en ging kort daarna met pensioen.
Nederlandse werkdagen van inwoner Tanzania zijn belastbaar in Nederland
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat het loon van X, toerekenbaar aan zes Nederlandse werkdagen, terecht aan de Nederlandse inkomstenbelasting is onderworpen. Aangezien er geen belastingverdrag van toepassing is tussen Nederland en Tanzania, wordt de nationale wetgeving niet door een verdrag terzijde geschoven.