Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën – Toeslagen en Douane heeft geantwoord op Kamervragen over oplossingen voor de toeslagenproblematiek. De vragen gaan over het mogelijk vervangen van het burgerservicenummer en over beslagleggingen op compensatie die de Belastingdienst geeft.

De Staatssecretaris van Financiën is geen voorstander van het vervangen van het BSN door een nieuw BSN als onderdeel van de oplossing van de toeslagenproblematiek. Verder vindt zij het onwenselijk dat er beslag wordt gelegd op de compensatie die slachtoffers van de problematiek van de overheid ontvangen. Dat schrijft de bewindsvrouw in antwoorden op Kamervragen.

Hoewel het vervangen van het burgerservicenummer (BSN) sympathiek klinkt, is het niet zeker dat het alle problemen van verschillende registraties van de gedupeerde oplost, en is het zo’n ingrijpend middel dat het veel nadelen met zich mee kan brengen. Het BSN speelt een sleutelrol in de dienstverlening van de gehele overheid en van organisaties die gerechtigd zijn het BSN te gebruiken. Het is door het brede gebruik van het BSN onduidelijk welke gevolgen het vervangen van het BSN voor een burger allemaal heeft. Het nieuwe BSN komt in de plaats van het oude BSN, maar schoont het daaraan gekoppelde administratieve verleden niet op. Om ‘schoon schip’ te maken is het vooral van belang dat alle onjuiste informatie wordt verwijderd uit de administraties van overheidsorganisaties. Het wijzigen van het BSN zorgt er niet voor dat ‘vinkjes’ goed komen te staan. Dat het BSN wordt gewijzigd, zegt niets over wat met de rest van de gegevens gebeurt. De bewindsvrouw wil echter wel, samen met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, onderzoeken wat de gevolgen van het wijzigen van een BSN zijn.

Het recht op compensatie voor ouders die zijn getroffen door de toeslagaffaire volgt uit de Wet hardheidsaanpassing Awir die op 7 juli 2020 in werking is getreden (V-N 2020/35.35). Er zijn echter ouders op wie de wettelijk schuldsaneringsregeling (Wsnp: wettelijke schuldsanering natuurlijke personen) van toepassing was op het moment dat deze wet in werking trad. Wordt aan die ouders na afloop van de termijn van de schuldsaneringsregeling een tegemoetkoming uitgekeerd, dan geldt op basis van de Faillissementswet dat die tegemoetkoming alsnog onder het wsnp-beslag en daarmee de boedel valt. Het kabinet vindt dit een onwenselijk effect voor de gedupeerde ouders. Daarom is de staatssecretaris in gesprek met schuldeisers en betrokken partijen om te komen tot een oplossing die recht doet aan de verschillende belangen. De beoordeling van specifieke praktijksituaties is voorbehouden aan de bewindvoerder en aan de rechter. Voor ouders die na de kwijtscheldingen van de vorderingen van publieke schuldeisers nog openstaande schulden hebben, wordt onderzocht hoe zij hun compensatie alsnog zo veel mogelijk zelf kunnen behouden.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 11 februari

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen