De Staatssecretaris van Financiën heeft een aantal voorbeelden gegeven van de toepassing van de aangepaste btw-regeling voor waardebonnen. Dit naar aanleiding van de vragen vanuit de Tweede Kamer.
In zijn reactie legt hij uit dat de verstrekking van een gratis goed direct aan de consument en de verstrekking van een gratis goed via een gratis voucher voor de btw op dezelfde wijze worden behandeld. Beide verstrekkingsvormen worden gelijkgesteld met een levering onder bezwarende titel, ook wel fictieve levering genoemd. De verschuldigde btw wordt berekend over de aankoopprijs van het goed of de kostprijs indien de aankoopprijs niet bekend is.
Heffing blijft echter achterwege als er sprake is van een goed van geringe waarde of een monster van geringe waarde. Deze waarde bedraagt maximaal € 15 per goed. Voor goederen met een geringe waarde, zoals tubes tandpasta of sponzen, die gratis worden verstrekt, zal btw-heffing dus doorgaans achterwege blijven.
In zijn reactie geeft de staatssecretaris ook een aantal voorbeelden, zoals de gratis verstrekking van een doos met babyproducten tegen inlevering van een afhaalbewijs, de terugbetaling van het aankoopbedrag van een goed, een bon in een tijdschrift voor een gratis pakje kauwgom en de verstrekking van een kortingsbon voor een tube tandpasta bij de tandarts. Tevens verwijst de staatssecretaris naar de voorbeelden in het beleidsbesluit van 14 december 2018, BLBK 2018-217731, Stcrt. 2018, nr. 68657 (V-N 2019/8.11)
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Omzetbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 4 maart